Villámcsapás okozta kár a fűrészüzemben

Ügyfelünk egy fűrésztelepet üzemeltetett egy vidéki nagyváros külterületi, ipari parkjában. Ügyfelünk üzemében több, rendkívül nagyértékű gép, berendezés működik, mely ingóságokra kötött külön biztosítást is.

Egy nyári vihar utáni reggelen Ügyfelünk kinyitotta az üzem bejárati ajtaját, egyből égett vezetékszag csapta meg az orrát. A gépeket és berendezéseket megvizsgálva észlelte, hogy több azok közül nem működött. Az első megdöbbenés után Ügyfelünk felhívta a biztosítót, ahonnan küldtek is egy kárszakértőt felmérni a károkat és megállapítani a berendezések hibáit. A kárszakértő arról tájékoztatta Ügyfelünket, hogy valószínűleg villámcsapás érhette a berendezéseket.

Körülbelül egy hét elteltével a biztosító elutasította Ügyfelünk kárigényét arra hivatkozással, hogy az üzem áramhálózata nem megfelelően volt kialakítva. Ügyfelünk segítségünkkel szakértői véleményt készíttetett az áramhálózatról, illetve a gépek meghibásodásának okáról. A szakértői vélemény megállapította, hogy az üzem áramhálózata minden vonatkozó szabványnak megfelel, a gépeket pedig villámcsapás érte.

Ügyfelünk képviseletében megkerestük a biztosítótársaságot, megküldtük a szakértői vélemény és felszólítottuk a javítási költségek megtérítésére. A biztosítótársaság szerencsére hamar belátta, hogy fennáll szolgáltatási kötelezettsége és peren kívül sikerült olyan egyezséget kötnünk a biztosítótársasággal, amellyel Ügyfelünk is maximálisan elégedett volt.