Türelmi idő a bedőlt devizahiteleseknek

Magyarországon az utóbbi időszakban kiemelkedően megnőtt azoknak a családoknak a száma, akik a devizaárfolyam emelkedésének köszönhetően nem tudják tovább fizetni hiteleiket, így elveszíthetik a hitel fedezeteként szolgáló otthonaikat. 

A kormány erre tekintettel ismételten meghosszabbította a korábban 2011. április 15. napjáig kihirdetett kilakoltatási moratóriumot 2011. június 1. napjáig. A további kettő és fél hónapig tehát az érintett családokat nem lehet kirakni az utcára.

Fontos azonban kiemelni, hogy a moratórium által nyújtott védelem nem vonatkozik automatikusan minden adósra, hiszen a jogszabály pontosan meghatározza a jogosultak körét. 

Azon természetes személyekre vonatkozik fenti döntés:

 

  1. akik lakáshitel-tartozásból eredő követelés miatt végrehajtás alatt állnak,
  2. nem jogosultak más beköltözhető ingatlan használatára,
  3. és maradásukkal nem lehetetlenítik el a végrehajtást kérő lakhatását. 
Kiemelten fontos megkötés, hogy a moratórium csak a lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződésekre, valamint a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre vonatkozik. 

Mindezek mellett azonban a hosszabbítás kiterjed azokra a szabad felhasználású hitelekre is, amelyeknek adósai lakóingatlanon alapítottak zálogjogot, és a hitelt a kiürítendő lakásra fordították. A kilakoltatás abban az esetben sem lehetséges, ha a kötelezettnek a vételi jog érvényesítése, vagy a lízingszerződés felmondása, illetve a zálogjog végrehajtáson kívüli érvényesítése miatt kellene átadnia az ingatlant új tulajdonosának. 

A törvény szövegébe került az a szigorító kitétel is, hogy az adóst csak akkor illeti meg a kilakoltatási moratórium védelme, amennyiben az ellene indult más követelések behajtásában a tőketartozás összege nem haladja meg a 150 ezer forintot.

Sajnos nem számíthatnak azonban a kilakoltatási moratórium védelmére az önkéntes lakásfoglalók, a hitelezéssel kapcsolatos visszaélés miatt elítéltek, valamint a rendbírsággal sújtott személyek.

A kilakoltatások elhalasztásával kapcsolatos döntés jelenleg nagyon rövid időre jelent megoldást a bedőlt hiteleseknek. Tekintettel arra, hogy ez csupán egy ideiglenes válságkezelő intézkedés, várható, hogy a szabályozás visszatér a követelésérvényesítés általános rendjéhez, hiszen ez a pénzintézetek, és a hiteleiket pontosan törlesztő hitelesek érdeke is.