Sale! Rebajas! Leértékelés! Vajon kevesebb fogyasztói jogokkal számolhatunk?

Női olvasóink bizonyára tudják már, ha nyár vége, akkor kezdődnek a nagy leértékelések a különböző ruházati boltokban.

Azonban jó tisztában lenni azzal is, a leértékelt áron vett ruha nem jelenti azt, hogy esetleges hibás teljesítésből eredő igényeinket ne érvényesíthessük.

A leértékelések indoka nyilvánvalóan az, hogy a készleten maradt terméket a kereskedő minél hamarabb eladhassa. Ilyenkor a szokásosnál alacsonyabb árakkal lehetséges könnyedén vevőket szerezni. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a leárazás útján megvásárolt ruhákra, termékekre a kereskedőt ne terhelné az esetleges jótállási vagy szavatossági kötelezettség. Ugyanis, ha az ilyen termék gyári hibás – de nem ezzel a tájékoztatással értékesítették azt -, akkor azon az alapon nem tagadhatja meg a kereskedő a hibás teljesítés miatti helytállást, miszerint a terméket ő olcsóbban adta.

Ha a termék nem minősül úgynevezett tartós használati cikknek, akkor a vásárlást követően az eladónak 6 hónapos szavatossági kötelezettsége van. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben a termék e 6 hónapon belül meghibásodik (pl. egy ruha esetén az anyag rossz varrása miatt az elszakad), akkor a fogyasztó a leértékelés során vásárolt termék esetében változatlanul kérheti a termék javítását vagy cseréjét, esetleg ha a termék nem javítható és nem is cserélhető, akkor végső soron elállhat a szerződéstől. Ez utóbbi eset csak a termék jelentős hibája esetén lehetséges, és csak akkor, ha a fenti szavatossági igények nem járnak eredménnyel. A bizonyítási kötelezettség ekkor a fogyasztót terheli annak tekintetében, hogy a termék baja gyártási hibára vezethető vissza.

Fontos tényező, hogy a gyakorlatban a kereskedő jogosult bevizsgálni a terméket, azaz azt megvizsgálni, hogy valóban gyártási hibáról van-e szó. Amennyiben ugyanis a termék hibája például a nem rendeltetésszerű használatból ered, akkor azért nem felel a kereskedő, tehát jogosulttá válik a hibás teljesítés miatt előterjesztett igényt visszautasítani. 

A fenti ismeretek egy-egy termék vásárlásakor mindig hasznosak lehetnek számunkra. A szezon végi leárazások kapcsán fontos tehát tudnunk, hogy az olcsóbb termék esetében a kereskedő szavatossági kötelezettsége nem szűnik meg.