Önnel előfordult már?

Megjelent a Pénzcentrum.hu weboldalon

Lassan véget ér a nyár és észrevétlenül beköszönt az ősz. A nyaralás emlékei azonban segítenek átvészelni az első esős napokat.

Főleg akkor, ha az emlékek szépek. De sajnos nem mindenkinek sikerült úgy a nyaralása, ahogy azt jó előre gondosan eltervezte. Így volt ez alábbi kis esetünk főhősével is, akit a történetben Istvánnak nevezünk.

István régóta készült, hogy családjával eltöltsön egy felejthetetlen hetet az igazi spanyol nyárban. Mivel ez volt az első komolyabb útjuk, ezért igyekezett mindenre felkészülni. Az utazás megszervezéséhez egy jó nevű budai utazásiroda szolgáltatásait vette igénybe. Útmutatásuk alapján lefoglalta a szállást, és a repülőjegyeket 4 fő részére, valamint átutalta számlájukra az iroda által meghatározott foglalási díjat. A foglalását az iroda visszaigazolta, így Istvánék boldogan készülődtek a nagy útra. Az utazás reggelén vidáman beszélgetve jelentkeztek beszállásra a reptérren. … Ekkor közölték velük, hogy törölték foglalásukat. … Értetlenül álltak a reptéri pultnál. Egy álom tört darabokra, amikor az ablakon keresztül nézték, ahogy a repülőjük végiggördül a kifutópályán. “Most mit tegyünk?” – kérdezte István a szemét törölgető feleségét.

Tényleg! Mit lehet ilyenkor tenni?

Hagyják elveszni a szállásdíjat is, vagy esetleg foglaljanak a helyszínen új repülőjegyeket magasabb áron? A döntés hamar megszületett. Szerencsére volt egy járat kora délután, amire kaptak jegyet.

A nehézkes indulás azonban rányomta a bélyegét a nyaralásra. István hazatérésük után segítségül hívta jogai képviselőjét a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-t. A D.A.S. István képviseletében eljárva felvette a kapcsolatot az utazási irodával, amely elismerte a hibáját, és vállalata, hogy a felmerült igazolt többletköltségeken felül a szükségtelen idegeskedés miatt egy méltányos összegű kártérítést is fizet Istvánnak.

Ez a történet szerencsére happy enddel végződött, de gondoljunk bele, hogy hányszor érezzük úgy életünk során, hogy jogos érdekeink sérülnek.

Mit teszünk ilyenkor? Többnyire csak bosszankodunk. Miért nem érvényesítjük következetesen jogainkat? Általában az érdekérvényesítés nehézségei és költségei azok, amik megriasztanak bennünket. A jogvédelmi biztosításokkal mindez másképp is lehet.

Életünket jogszabályok, törvények szabályozzák. Annak valószínűsége, hogy egy jogvitában – felperesként, vagy alperesként – meg kell jelennünk, statisztikailag tekintve viszonylag magas, hiszen, mint munkavállaló, bérlő, bérbeadó, vásárló, vagy egyszerűen közlekedésben résztvevő, számos olyan szituációba kerülhetünk, amelynek rendezése jogi úton lehetséges. Az érdekeink hatékony képviselete azonban megfelelő információ és szaktudás nélkül esélytelen. Mindemellett közismert az a tény is, hogy az igazságszolgáltatás anyagi vonzata az egyén számára rendszerint túl magas.

Ezért a fenti szituációkban az ember általában két lehetőség közül választhat: eltekint jogainak érvényesítésétől, vagy rengeteg pénzt rááldozva, fáradságot és idegeskedést felvállalva különösebb jogi ismeret hiányában megpróbálja érvényesíteni jogait. A D.A.S. jogvédelmi biztosításai azonban egy harmadik alternatívát kínálnak, hiszen a biztosítottnak nem kell anyagi, vagy egyéb okból lemondani érdekeinek érvényesítéséről. A jogvédelmi biztosítás az egyén anyagi helyzetétől függetlenül esélyegyenlőséget garantál a jogi vitákban.

A jogvédelmi biztosítók szolgáltatásai alapvetően két fő részből állnak: egyrészt a biztosítási eseményre vonatkozó jogi területet kiválóan ismerő szakemberek és jogászok bevonásával támogatják ügyfeleiket a jogi érdekérvényesítés folyamatában, másrészt a jogvitákkal kapcsolatban az érdekérvényesítés során felmerült költségeket a szerződéses feltételekben foglaltak szerint átvállalják az ügyfelektől. A biztosítottnak a jogviták során természetesen lehetősége van a szabad ügyvédválasztásra. Ebben az esetben a biztosító a biztosított által választott ügyvéd költségeit téríti meg a feltételekben rögzítettek alapján.

Jó ha tudjuk, hogy ha jogvita fenyeget ill. ha az már folyamatban van, jogi tanácsadással sok kellemetlenségnek lehet elejét venni. Egy értékes, szakszerű tanácsadói szolgálat az első, sőt néha a legcélszerűbb gyakorlati segítség lehet a biztosított számára. A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. minden termékében helyet kapott az ingyenes jogi tanácsadás, amelynek része egy 24 órás sürgősségi telefonos jogi tanácsadás szolgálat, amely sürgős esetekben napszaktól függetlenül elérhető az ügyfeleink számára.