Módosuló adó és járulékszabályok

Egy írógép billentyűje, amin egy paragrafus és egy kilences jel van.

A parlament elfogadta a 2011. évi adó- és járuléktörvény módosításokat, egyúttal a törvény sürgős kihirdetését kérte a köztársasági elnöktől. Az emberek többségét érintő leglényegesebb változtatások a következők:

  1. Mindenek előtt megváltozik a SZJA mértéke. Jelenleg a jövedelmek 5 millió forintig 17%-os, az 5 millió forint feletti jövedelmek pedig 32%-os adókulccsal adóznak. A változás alapján a magánszemélyeknek 16%-os kulccsal kell adózniuk valamennyi jövedelmük után. A külön adózó jövedelmek (osztalék, árfolyam nyereség, stb.) adókulcsa eddig jellemzően 20-25% volt, jövőre ezek után is 16% lesz az adó.
  2. Megmarad az adójóváírás, de mértéke 2011-től csökken. A bér és adóalap-kiegészítés 16%-a (havonta maximum 12.100 Ft érvényesíthető), amelyet teljes mértékben 2.750.000 Ft éves jövedelemig, csökkenő összegben pedig 3.960.000 Ft-os éves jövedelemig lehet majd érvényesíteni. A törvénymódosítás bevezeti az első gyermek vállalását is támogató, jövedelemkorláthoz nem kötött családi kedvezményt. Ez csökkenti az adóalapot, mely az első 2 gyermek után havi 10.000 Ft, a háromgyerekeseknél gyermekenként 33.000 Ft.
  3. A cafetériával kapcsolatban az iskolarendszerű képzés visszakerült a kedvezményesen adózó béren kívüli juttatások közé, amelyet a munkáltató átvállalhat a minimálbér 2,5 szeresét meg nem haladó összegben.
  4. Fontos változást hoz, hogy a 35 év alatti, első lakásukat megszerző fiatalok igazolások nélkül is jogosultak lesznek az illeték legfeljebb 12 havi részletben történő megfizetésére. Abban az esetben viszont, ha a részletek befizetése nem, vagy nem időben történik meg, a kedvezmény elveszik, és az illetéktartozás egy összegben esedékessé válik.
  5. A munkavállalóknak negatív irányba módosult a nyugdíjjárulék mértéke, mely az eddigi 9,5%-ról 10%-ra fog emelkedni.

Az interneten található 2011-re vonatkozó bérkalkulátorok segítségével bárki kiszámolhatja, hogy a fentiek milyen változást jelentenek jövőbeni bérében.