Mit tehetsz, ha tartoznak neked? I. rész

Egy férfi áll egy ajtó előtt, ahol épp a fém kopogtatóhoz nyúl.

Egyre gyakoribbak sajnos azok az esetkörök, amikor egy cég vagy magánszemély adós marad, aztán futhat a pénze után a szerencsétlen hitelező. Sokan egyből csalás miatt akarnak feljelentéssel élni, ami nem feltétlenül jelent megoldást az esetre. Ugyanakkor vérmérséklettől függően ilyenkor több lehetőségünk is van a felmerült követelésünk behajtására.

Először is érdemes különválasztani, hogy magánszemély vagy pedig gazdasági társaság az adós. Jelen cikkben a magánszemély kategóriájával fogunk foglalkozni.

Gyakori eset, hogy valaki bármilyen aláírt szerződés vagy megegyezés nélkül ad például kölcsönt vagy ad bérbe ingatlant. Ezek utólagos behajthatósága közel van a nullához, ugyanis egy bírósági perben dokumentumok hiányában kellene bebizonyítani a tartozás tényét. Reménykedhetünk ugyan a bírói szabad mérlegelés intézményében, de azért buzgó reményünk ne legyen a sikerre. 

Abban az esetben, ha az illető nem tud fizetni, tartozáselismerő nyilatkozatot írathatunk alá az érintettel vagy valamilyen kedvezményt nyújthatunk részére, például részletfizetést vagy a tartozás részbeni elengedését. Ekkor máris van a kezünkben egy dokumentum, ami egy perben jól jöhet.

Ha az illető nem akar fizetni és egyértelmű, hogy csalást követett el, élhetünk rendőrségi feljelentéssel is. Ezzel érdemes óvatosan bánni, mert hamis vád miatt velünk szemben is tehet feljelentést az illető. Sok behajtó cég működik a piacon, akik szintén szolgálhatnak megoldással. Ugyanakkor a megbízásuktól esetén óva intünk mindenkit, mert a egyes cégek esetén a jogszerűség megkérdőjelezhető, aminek esetében minket is terhelhet felelősség.

Ha peren kívül nem járunk sikerrel, akkor jellemzően fizetési meghagyásos eljárást kell kezdeményezni. Ha a fizetési meghagyásnak nem érkezik ellentmondás, akkor az jogerős és végrehajtható. Ugyanolyan erővel bír, mint egy jogerős bírósági ítélet. A fizetés meghagyás illetéke a követelés 3%-a. Természetesen ellentmondás esetén polgári perre lesz szükség, ahol már a bizonyítékoknak lesz kiemelt szerepe.

Ha az adósunk egyéni vállalkozó és ilyen minőségében tartozik nekünk, például egy asztalos vállalkozó, némiképpen könnyebb a dolgunk. A fentieken túl lehetőségünk van az illető személyt bepanaszolni az illetékes iparkamaránál. Egy esetleges működési engedély elvétele vagy egy vizsgálat, lehet, hogy elősegítheti a fizetési hajlandóságot. Fontos tudni, hogy az egyéni vállalkozó a teljes vagyonával felel, ami komolyabb fedezetet jelenthet, mint például egy kft. esetében.

Csodaszer sajnos nincsen. A tartozások többségében nem a fizetési hajlandóság hiányzik, hanem anyagi okok állnak a háttérben. Mindenképpen éljünk ajánlott tértivevényes felszólítással, hogy egy későbbi jogvitában tudjuk ezt bizonyítani. Próbáljunk meg mindenről dokumentumokat készíteni, legyen szerződés a bérletről vagy a kölcsönről. Ha ez hiányzik, akkor pótoljuk tartozáselismerő nyilatkozattal. Ha a fizetési hajlandóság hiányzik, próbáljuk meg azt kikényszeríteni. De ami a legfontosabb, kétszer is gondoljuk meg, hogy kinek adunk kölcsönt.