Környezetvédelmi matrica ég veled, még nem tudom milyen lesz nélküled…

Egy kéz környezetvédelmi zöld matricát ragaszt a rendszám táblára.

Feltehetően gyakoribbak lesznek a jövőben a környezetvédelmi besorolások miatti ellenőrzések és emiatt a bírságok is.  Az idei év januárjától a gépjárművek rendszámán a környezetvédelmi minősítésről szóló matrica nem kerül feltüntetésre.  Miután külsőre most már nem állapítható meg a rendszám alapján, hogy milyen besorolásba tartozik autónk, feltehetően gyakrabban lehet majd ellenőrzésre számítani. Akár több tízezres bírságok is elképzelhetők. Hasonló következmények várhatók szmogriadó esetén is.

Az idei évtől nem lesz feltüntetve a járművek rendszámán azok környezetvédelmi minősítése és a műszaki érvényesség ideje. Noha ez elsőre nem tűnik nagy változásnak, de minden bizonnyal lesznek következményei annak, hogy nehezebben beazonosítható a járművünk környezetvédelmi minősítse.

Ezt követően a forgalmi engedély és a műszaki vizsgalap tudja bizonyítani a környezetvédelmi besorolást. A változásnak kétségkívül előnye, hogy nem kell a rendszámmal rohangálni az okmányirodában, mostantól elég a műszaki vizsgalapot és a betelt forgalmit bevinni. Ennek a matricának korábban volt egy néhány száz forintos díja, ezt is megspóroljuk.

Ugyanakkor a fentieknek lehetnek negatív következményei is. Noha kevesen tudják, de 2010 óta a KRESZ ismeri a „Környezetvédelmi övezet (zóna)” fogalmát. A zónát egy táblával kell jelölni, amely teljes mértékben megtilthatja a járművek közlekedését vagy pedig egy kiegészítő táblával korlátozhatja meghatározott környezetvédelmi kategóriára.

Természetesen ha külsőre nem állapítható meg a jármű környezetvédelmi kategóriája, gyakrabban számíthatunk szabályértési bírságokra és feltehetően frekventált helyeken rendszeresebb ellenőrzésre is. A szabálysértési bírság mértéke 5 ezer és 50 ezer forint között lehet.  A gépjármű nyilvántartás elvileg a rendőrség rendelkezésére áll, azonban a közterület felügyelet is szabhat ki helyszíni bírságot. Utóbbi esetben érdekes lesz, hogy mi alapján fognak bírságolni.

Szintén érdekes következményei lesznek a fentieknek szmogriadó esetén, ekkor akár 100 ezer forintos bírságot is ki lehet szabni. A bírságolás szintén a környezetvédelmi besorolás alapján történik. Ennek ellenőrzése szintén komoly problémát fog okozni, hiszen a járműveket nem lehet külsőre azonosítani. A következménye a kialakult helyzetnek az lehet, hogy gyakorlatilag nem történik bírságolás vagy pedig a rendőrök egész sora fogja árgus szemekkel figyelni az utakat és az esetleges rosszabb besorolású autókat.

Az biztos, hogy néhány matricával lett kevesebb mégis több bürokratikus teendőtől, korlátozástól szabadulunk meg. Ne ijedjünk meg, a forgalmi engedély továbbra is igazolja a környezetvédelmi besorolásunkat, de legyünk körültekintőbbek, mint korábban, mind környezetvédelmi zóna, mind szmogriadó esetén. Feltehetően gyakrabban lesznek ilyen típusú bírságok, de ha bírságot kapunk nyugodtan szervezzünk érvényt jogainknak.