Igenis jár a pótlék a vasárnapi munkáért a plázákban

Egy nő ruhát vesz és fizet kártyával a pénztárnál.

Futótűzként terjedt a hír a Kúria precedens értékűnek minősített döntéséről, miszerint nem jár bérpótlék a plázák alkalmazottainak a vasárnapi munkavégzésük után. 

Néhány, nem elhanyagolható körülmény mégis árnyalja a Kúria döntéséből levonható következtetéseket. 

Így kiemelkedően fontos az a tény, hogy az eset 2010-es és ezért a korábbi Munka törvénykönyve rendelkezései szerint kellett megítélni, közben pedig 2012. július 1-én új jogszabály lépett hatályba. Ráadásul, éppen ezek a rendelkezések már a Kúria döntésének meghozatalát követően is módosultak idén augusztusban.

A hírek hátterében álló döntés lényege, hogy a megállapításaik szerint az egyik fővárosi bevásárlóközpontban található ruházati üzlet az elmúlt évek során – a vásárlási szokások lényeges átalakulása miatt – vasárnap is működőnek minősül, így a vasárnapra eső munkavégzés nem tilos, az rendes munkaidőnek minősül. A legfontosabb eleme pedig, hogy a korábbi Mt.-n alapuló következtetése szerint a rendes munkaidőben végzett munka esetén vasárnapi pótlék a munkavállalóknak a rendes munkabérén felül nem jár. A döntés alapján elmondható, hogy a vasárnap megítélése a plázákban dolgozók számára éppen olyan, mint a hét többi napja, mintha például hétfőről lenne szó. Nem érvényesül esetükben a vasárnapnak a pihenőnap-jellege, amikor lehetőség szerint a család együtt lehet. Aki ezen a napon mégis dolgozik, nem illeti meg kompenzáció vasárnapi pótlék formájában. Tehát, helytállónak minősülhet a döntés az eset időpontjában hatályos jogszabályok és a kialakult vásárlási szokások alapján.

Időközben azonban nemcsak új munkajogi kódexünk van, hanem már módosult a szabályozás is. Igaz ugyan, hogy a Kúriának született egy ilyen döntése, azonban az napjainkban, a hatályos jogszabályok alapján már nem alkalmazható.

Tisztázzuk tehát, hogy jár-e a bevásárlóközpontok alkalmazottainak a vasárnapi pótlék, vagy sem? Egészen röviden válaszolva: igen, jár. Köszönhető ez az új Munka törvénykönyvének és a jogszabály ez év augusztusi módosításának, miszerint vasárnapra tehát beosztható a bevásárlóközpontban dolgozó munkavállaló rendes munkaidőben és az 50 %-os vasárnapi pótlék is jár neki. Mindez megilleti plusz juttatásként akkor is, ha a munkavégzés már rendkívüli munkaidőnek minősül, például a rendes munkaidőn felül aznap még túlórát is elrendelt a munkáltató. Utóbbi esetben a munkavállalónak jár az 50 %-os pótlék a túlmunkáért, valamint az 50 %-os vasárnapi pótlék is megilleti – mindez a rendes munkabérén felül. Ha pedig ezen a napon pihenne (pihenőnapja lenne), mégis túlórát rendelt el a munkáltató, akkor az őt megillető túlóra pótlék 100%, és ezen felül még a vasárnapi 50%-os pótlék is megfizetendő részére.