Hogyan készüljünk fel a betegségekre? – segítünk Önnek!

Egy nő szájmaszkkal a száján egy malacperselyt tart a kezében.

Télen a betegségek elleni védekezés a megszokottnál gondosabb figyelmet érdemel. 

Érdemes elgondolkodni egy olyan megtakarítási formán, amely a beteges időszakokban rendelkezésre áll, olcsóbban jutunk hozzá bizonyos gyógyszerekhez vagy gyógyhatású készítményekhez, így egy-egy lebetegedés nem vonja maga után a pénztárcánk teljes kiürülését. 

Fontos, hogy időben fel tudunk készülni a váratlan, nagyobb összegű kiadásokra, valamint hogy gondoskodjunk az egészségünk megőrzése érdekében fontos egészségügyi szolgáltatások finanszírozásáról is. Az önkéntes egészségpénztári tagság kifejezetten erre a célra létrehozott intézmény.

A pénztárba való belépés önkéntes, abba havonta rendszeresen tagdíjat köteles a tag fizetni, amelynek minimális mértékét az adott pénztár határozza meg. A díj pénztáranként eltérő, általában minimum havi 1-2 ezer forint. A munkáltatók részben, vagy egészben átvállalhatják a tagdíj fizetését, és további hozzájárulásokat is tehetnek a tag részére, érdemes tehát a munkáltatónknál érdeklődni a lehetőségekről, egyes munkahelyeken ez a kifizetés a cafeteria rendszer keretében történik.

A hatályos adózási szabályok szerint a befizetések 20%-át, maximum évi 100.000 Ft-ot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból, további előny, hogy az el nem költött, a kártyánkon rendelkezésre álló keretet a pénztár befektetési eszközökbe fekteti, ami hozamot eredményez.

A pénztár szolgáltatási rendszerének célja, hogy szolgáltatásainak keretében a pénztártag részesülhessen orvosi kivizsgálásban, szűrővizsgálatban és segítséget, útmutatást kapjon egészségi állapota megőrzéséhez, javításához szükséges egészségügyi ellátásra, pénztári egészségfejlesztési szolgáltatás igénybe vételére. Ezáltal a pénztár szorgalmazza az egészség és munkaképesség megőrzését, valamint az egészségtudatos életmód kialakításának fontosságát. Adómentesen igénybe vehető szolgáltatások az egészségpénztári tagság keretében többek között a fogászat, belgyógyászat, szemészet, bőrgyógyászat, különböző szűrővizsgálatok, meghatározott gyógyszerek, egyes gluténmentes élelmiszerek, gyógyászati segédeszközök, gyógytorna, gyógymasszázs, vagy fizioterápiás kezelések. Emellett számtalan kedvezményt nyújt bizonyos szolgáltatások vagy termékek megvásárlása esetében.Az igénybe vehető szolgáltatásokról az adott pénztár szabályzata ad bővebb tájékoztatást, a megkötése előtt tehát mindenképpen tájékozódjunk, hogy az igénybe venni kívánt szolgáltatásra egyáltalán kiterjed-e az egészségpénztári tagság, ugyanis kizárólag az egészségpénztárral szerződött szolgáltatók biztosítják a lehetőségeket, kedvezményeket.

Fontos tudni, hogy a szolgáltatás igénybevételének feltétele, hogy a pénztártag egészségszámláján rendelkezésre álljon az az összeg, amely fedezetet nyújt az igényelt szolgáltatásra, avagy termékre. Ez azt jelenti, hogy az igénybe veendő szolgáltatás, avagy megvásárolni kívánt termék árának megfelelő összeg kell, hogy rendelkezésre álljon az egészségpénztári számlánkon, ahhoz, hogy annak árát a szolgáltató visszatérítse.A pénztár a pénztári szolgáltatások ellenértékét számla vagy bizonylat alapján téríti meg a pénztártagnak.