A határátlépés új szabályai

A határátlépés új szabályai
Az előzetes előrejelzéseknek megfelelően sajnos az őszhöz közeledve ismét megemelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma. A hazai jogalkotás elsődlegesen a határátlépés szabályainak módosításával reagált a jelenlegi helyzetre – tekintsük át, mi változott szeptember elsejével!

A határellenőrzés visszaállítása: egészségügyi vizsgálat és karantén

Azok a magyar állampolgárok, akik hazatérnek külföldi magánútjukról, a határátkelés során ellenőrzésen esnek át, mely egészségügyi vizsgálatot is magában foglalhat – ennek eltűrése kötelező. Ha a vizsgálat fertőzés gyanújára ad okot, a hatóság kijelölt karantént rendel el; házi karantén csak akkor lehetséges, ha az nem jelent járványügyi kockázatot. Az időtartam – a karantén helyétől függetlenül – 14 nap.

Felmentés a karantén alól

A karanténban elhelyezett személy felmentést kap a házi karantén alól, amennyiben

  • 5 napon belül,
  • két alkalommal,
  • legfeljebb 48 óra különbséggel elvégzett,
  • egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő (molekuláris biológiai) vizsgálat igazolja,

hogy szervezetében a koronavírus nem kimutatható a vizsgálat időpontjában. A teszt költségei ugyanakkor az érintett személyt terhelik.

Van, akire nézve nem kötelező a rendelet?

Egyes csoportokra nézve a rendelet nem követeli meg a fenti rendelkezések alkalmazását. Ebbe a körbe tartozik

  •  teherforgalom,
  • a hivatalos útlevéllel történő határátlépés,
  • az a személy, aki igazolja, hogy 6 hónapon belül a fertőzésen átesett.

Fontos, hogy bár a teherforgalomra nem vonatkoznak a korlátozások, a személyszállítási tevékenységre kiterjednek, utóbbi esetén tehát nem kerülhető el az ellenőrzés, a vizsgálat és annak következményei!

Speciális szabályok

A rendelet több csoportra nézve állít fel speciális rendelkezéseket, melyek közül lényegesnek tartjuk kiemelni az ingázókra vonatkozó szabályozást. Szabadon léphetnek be az országba azok a magyar állampolgárok, akik 24 óránál nem hosszabb időre hagyták el az országot, és nem távolodtak el 30 kilométernél nagyobb távolságra a határtól. Hasonlóképpen a szomszédos országok állampolgárai és az ott élő magyar állampolgárok legfeljebb 24 órára és 30 kilométeres sávra léphetnek Magyarország területére. A hatályos szabályok jelenleg további kedvezményekben részesítik Csehország, Lengyelország és Szlovákia állampolgárait, illetve azokat a magyar állampolgárokat, akik ezen országok területéről lépnek be Magyarországra.

Hangsúlyozzuk, hogy a hatályos jogszabályi környezet az elkövetkező időszakban rendkívül gyorsan változhat, alakulása többek közt a járvány terjedéséről, az európai együttműködés körében megkívánt követelményektől és az egyes (tag)államok döntéseitől is függ!

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 4 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!