Fürdeni tilos!

Egy fiú fuldokol a vízben.

A nyár kellős közepén, amikor a melegrekordok naponta dőlnek meg az ország minden szegletében, ki így, ki úgy igyekszik enyhíteni a hőség okozta kellemetlenségeken. 

Sokan menekülnek vízpartra, sokan csábulnak el egy gyors csobbanásra akár kiépített strand hiányában is. Pedig ez olykor igen drága mulatságnak bizonyulhat.

A jelenleg hatályos szabálysértési törvény külön tényállásban, nevesítve szabályozza a tiltott helyen fürdést, ami alapján szabálysértési bírság szabható ki azzal szemben, aki ilyen helyen fürdik.

A szabálysértési bírság összege a helyszínen 5.000 és 50.000 Ft között lehet, de szabálysértési feljelentés alapján akár a 150.000 Ft-ot is elérheti. Természetesen ez csak lehetőség, a büntetés célja elsősorban a balesetek és esetlegesen a betegségek megelőzése, így alapvetően alacsony összegű bírság is megfelelő visszatartó erővel rendelkezhet, illetőleg figyelmeztetés alkalmazása mellett a fürdőzőket jellemzően csak felszólítják a távozásra.

Tudni kell azt is, hogy ha tilosban fürdünk, bírságot nem csak a rendőrség, hanem a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr és a halászati őr is kiszabhat, így a cselekmény felfedezésére is nagyobb az esély. A fentiek alapján látható, hogy érdemesebb kijelölt strandokon fürdeni, még ha esetleg ezért messzebbre szükséges mennünk, vagy netán belépőt kell fizetnünk.

Ezek tisztázása után lássuk, hol is tilos fürdeni. Elsősorban ott nem megengedett a „lubickolás”, ahol ezt kifejezett tiltó tábla jelzi. Ennek mindig oka van: vagy balesetveszélyes, vagy egészségre ártalmas a fürdés az adott helyen, így célszerű komolyan venni a figyelmeztetést.

Miniszteri rendelet (46/2001. (XII. 27.) BM rendelet) sorolja fel azokat a helyszíneket, ahol tábla hiányában is tilos a fürdés, amelyekről általában könnyedén belátható, mi a tiltás oka. Nem szabad ez alapján fürdeni hajózási útvonalon, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében, vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében, kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízi sportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében.

Nem szabad továbbá strandolni az egészségre ártalmas vizekben, amelyekről például az idei dunai árvíz idején a katasztrófavédelem adott ki tájékoztatást.

Nem fürödhetünk – a kijelölt fürdőhelyek kivételével – a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben sem (például Budapesten a Dunában), illetve a nagyobb tavaink mélyebb részein vízi jármű kísérete nélkül. Ahol viharjelző rendszer működik, II. fokú viharjelzés (percenként kilencvenszer felvillanó sárga fény) esetén tilos a vízben úszni. A tilalom érvényes továbbá éjszaka és korlátozott látási viszonyok között is, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és ekkor is legfeljebb a mély víz határáig.

Zárásként szükséges még a gyermekekre vonatkozóan egy speciális szabályt megemlítenünk, miszerint a 6 évesnél fiatalabb csemete csak felnőtt felügyelettel fürödhet szabad vízben, még akkor is, ha már tud úszni, az ennél idősebb, de 12 évesnél fiatalabb gyermek pedig csak abban az esetben strandolhat, ha már megtanult úszni.