Étterem, büfé, kocsma – milyen zenéért kell fizetni?

Egy diszkóban a dj éppen a hangerőt szabályozza, a tömeg pedig táncol.

A zene életünk fontos részét képezi, legyen szó motiválásról, szórakozásról vagy aláfestésről. A vendéglátóipari egységek esetén szinte mindenhol szól a zene. Jelen cikkben arra próbálunk releváns tanácsot adni, hogy ezért milyen esetekben kell fizetni

Bejelentést kell tennünk és jogdíjat rendezni az Artisjusnál, ha a vendéglátó üzletben zene szól, illetve zene lejátszására alkalmas eszköz található. A legfelsőbb bíróság döntése alapján megvalósul a bejelentési kötelezettségünk egy nem működő TV-vel  vagy akkor is, ha csak híradó és a sport megy adott esetben a TV-n.

A szerzői jogi törvény szerint kötelező bejelenteni az Artisjushoz a nyilvános zenefelhasználást, és azt is, ha ebben változás következne be. Ha a bejelentést az üzlet nem teszi meg, a jogdíjon felül költségátalány is fizetendő. A bejelentést már a zenefelhasználás megkezdése előtt meg kell tenni az Artisjus felé.

Az ARTISJUS honlapjáról letölthető vagy az Artisjus Műsorengedélyezési Főosztályának munkatársaitól kérhető adatszolgáltatási lapok kitöltésével lehet teljesíteni a bejelentési kötelezettséget. Az űrlapot eredeti aláírással és pecséttel ellátva kell eljuttatni a Műsorengedélyezési Főosztály megfelelő vidéki vagy fővárosi címére.

A zenegépes gépzenei szolgáltatás a vendégek számára magasabb értékű, ezért a szerzői jogdíja is magasabb, mint a hagyományos rádiós vagy például CD-lejátszós zeneszolgáltatás esetén, de akár YouTube esetében is.  A zene lejátszása után a jogdíjakat mindig a lejátszó eszközt tartalmazó helyiség (étterem, stb.) üzemeltetője köteles megfizetni, mert ebben az esetben ő a zenefelhasználó, ez független attól, hogy ki a zeneszolgáltató eszköz tulajdonosa. Természetes azonban, hogy a zenegép készítője is fizet jogdíjat azért, ha a zeneszámokról másolatot készít a zenegépében, pl. annak merevlemezén.

Ha zenét használtunk fel jogszerűtlenül és bejelentés nélkül, akkor a szerzői jogdíjakért az ARTISJUS fog minket keresni. Végső soron, ha nem vagyunk hajlandóak megfizetni a díjbekérőn kiküldött összeget, akkor perben fogják követelni tőlünk.

Meglehetősen precíz, alapos és soktényezős az, hogy mi alapján kell fizetnünk. Függ a vendéglátóipari egység kategóriájától, a nyitvatartási időtartamtól és az elhelyezkedés szerinti település lakosságszámáról. Ha zeneeszköz található az egységben, akkor kötelesek vagyunk az bejelenteni. Ha túlzónak tartjuk a díjszabást, akkor ellenőrizzük az ARTISJUS hivatalos díjszabásában azt, ami a vendéglátóipari egységekre vonatkozik.