A törvény változtatása lehetővé teszi, hogy a helyben megtermelt terményeket közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül – közvetlenül a termelőtől – vásárolhassák meg a közétkeztetéssel foglalkozó iskolák (menzák), illetve a szociális étkeztetést végző intézmények.Korábban sajnos nem volt mód arra, hogy ezek az intézmények közvetlenül a helyi termelőktől szerezhessék be az alapélelmiszereket (zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tojást, mézet, szárított és aszalt termékeket). Emiatt sok esetben előfordult, hogy a helyben megtermelt alapanyag több száz kilométer tett meg, míg végül az asztalra kerülhetett. Nyilvánvaló, hogy az alapanyagok utaztatása a frissességüknek és minőségüknek sem tett jót.A törvényi változtatással elérni kívánt cél a magyar piac termelők előtti megnyitása. A tervek szerint ez a mostani változtatás kedvező lesz mind a kistermelőknek, mert így munkájuk és megélhetésük biztosított lesz, mind a fogyasztóknak, akik pedig tudni fogják egyrészt azt, hogy mi kerül az asztalra, másrészt azt, hogy ami oda kerül, az valóban jó minőségű. Végül kedvező hatást remélnek az intézmények szempontjából is, akik számára megtakarítást hozhat a rendelkezés.Természetesen az továbbra is alapkövetelmény maradt, hogy amit a helyi termelők beszállítanak az intézményekbe, az magas minőségű legyen. Ennek érdekében a közvetlenül beszállított alapanyagokat ugyanolyan szigorúan ellenőrzi a hatóság, mint bármely más esetben.Azoknak a kistermelőknek, akik közvetlen beszállítást kívánnak végezni, eleget kell tenniük egy egyszerű feltételrendszernek (pl.: permetezési naplót kell vezetni) és regisztráltatni kell magukat a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalban is.Reméljük, hogy az új szabályozással megvalósul az a cél, hogy friss és egészséges termények kerüljenek a közétkeztetésben részt vevők (különösen a gyermekek) asztalára.
Egyenesen a menzára!

E hónapban módosult a közbeszerzési törvény.