Bicikli az autón

Egy autó tető csomagtartóján egy bicikli van.

A tavasz és a jó idő beköszöntével egyre inkább vágyunk ki a szabadba. A kerékpározás szerelmesei is kirajzanak - sokan azonban nem csak a hétköznapokon és hétvégéken, hanem a hosszabb nyaralásokon is hódolni szeretnének szenvedélyüknek. Ehhez viszont a bicikliket a nyaralás helyszínére kell szállítani. Az erre szolgáló eszközök már nagyon modernek, nem mindegy azonban, hogy a kerékpárt milyen módon rögzítjük. Figyelni kell ugyanis, hogy a lámpák és a rendszám is jól láthatóak maradjanak. Több kerékpár szállítására is alkalmas, a gépjármű csomagtartójára szerelhető tartó esetén ennek megoldása nem mindig könnyű feladat. 

A KRESZ nem szabályozza a kérdést részletesen, csupán annyi követelményt támaszt az autósokkal szemben, hogy bármilyen, a gépjármű hátsó részére rögzített rakományt úgy kell elhelyezni, hogy a gépkocsi hátsó részén elhelyezett világító és fényjelző berendezések, valamint a rendszámtábla látható legyen. Nehezíti a helyzetet, hogy a rendszámtáblát azonban fő szabály szerint nem lehet eltávolítani kijelölt helyéről, ugyanis a járművön a jogszabályi előírások szerint minden hatósági jelzést a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos. Ráadásul a hátsó rendszámtáblát megvilágító lámpával is fel kell szerelni, melyre külön hatósági előírások is vonatkoznak.

A hátsó csomagtartóra szerelhető biciklitartók esetén azonban több esetben a láthatóság csak a rendszám átszerelésével oldható meg. Több eszköz esetén külön megoldás is van erre kialakítva, megvilágító lámpával is felszerelve. A szabályokat nagyon szigorúan értelmezve erre nem lenne lehetőség; több kerékpáros szervezet megkereste már azonban a közlekedési hatóságot és kérte állásfoglalását ezzel kapcsolatban. A fenti szabályok együttes értelmezése és a hatóság által kiadott online állásfoglalások szerint, amennyiben megoldható a teljes láthatóság és a megvilágítás, a rendszámtábla az erre kialakított helyre átszerelhető.

Érdemes tehát fentieket szem előtt tartani kerékpáros utazásoknál. Elmulasztás esetén ugyanis hatósági igazoltatásnál kellemetlen meglepetésekre szállíthatunk, mivel a hatóság a KRESZ szabályainak megsértése miatt bírságot szabhat ki.