Utasbiztosítás – külföldön is biztonságban

Egy négytagú család a homokos tengerparton áll. a két gyerek kezében felfújható labda.

Azért, hogy a pihenés igazán felhőtlen lehessen, érdemes a külföldön töltött időtartamra is egészségbiztosítást kötnünk.

Dr. Tóth Hajnalka, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa segít nekünk kiigazodni a különböző biztosítási fajták rengetegében és felhívja a figyelmünket azon tényezőkre is, amikre érdemes odafigyelnünk, mielőtt átadnánk magunkat a jól megérdemelt pihenésnek.Mi is az Európai Egészségbiztosítási Kártya?
Aki ilyen kártyát igényel, az jogosult lesz más uniós tagállamban való átmeneti tartózkodása idejére azon ország egészségügyi szolgáltatásait térítésmentesen igénybe venni.Pontosan milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe ezzel a kártyával?
Olyan szolgáltatásokat, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. A szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el, ezt nem lehet általánosan meghatározni, mert minden országnál más és más, de általában a halasztható vagy kozmetikai műtétek, fogorvosi beavatkozások, szerv- vagy protézispótlások nem tartoznak ebbe a kategóriába.Hol lehet igényelni a Kártyát?
A Regionális Egészségbiztosítási Pénztárak megyei kirendeltségeinél személyesen vagy írásban postai úton.Mi az utasbiztosítás?
Utasbiztosítás esetén a külföldre utazó egy biztosítóval köt szerződést, és a szerződésben foglaltak szerint jogosult az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételérére.Mi a legfontosabb különbség a Kártya és az utasbiztosítás között?
A legfontosabb különbség az, hogy az Egészségbiztosítási Kártyát csak az adott ország egészségbiztosítási szervével szerződéses viszonyban álló szolgáltatónál lehet igénybe venni, míg az utasbiztosítást magánpraxisokon is.Ez a különbség miért lehet fontos?
Mert egyes országokban a turistaparadicsomok környékén az orvosok leginkább magánpraxisban működnek. Amennyiben nincs utasbiztosításunk, úgy nekünk kell állni a külföldi orvosi kezelés költségeit, amely országonként változó, de magánellátás révén igen drága is lehet.Külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítás ingyenes?
Csak kivételes esetben ingyenes, ezért is érdemes megfontolni az utasbiztosítást.Mire figyeljünk, ha úgy döntünk utasbiztosítást kötünk?
Alaposan olvassuk át a szerződést, hiszen csak a benne foglalt feltétekkel és összeghatárig vehetjük majd igénybe a szolgáltatásokat. Illetőleg vannak kizárt kockázatok, mentesülések, melyek fennállása esetén a biztosító mentesül a szolgáltatás alól, ezeket is jól nézzük át.Mit tartalmaznak általában az utasbiztosítások?
A legtöbb utasbiztosítás tartalmazza az úgynevezett asszisztenciaszolgáltatást, élet-, baleset- és betegségbiztosítási szolgáltatást, valamint poggyászbiztosítást is. Az asszisztenciaszolgáltatás keretében telefonon nyújtanak a segítséget a biztosított egészségügyi problémájára.Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a biztosítás megkötése előtt és után is alaposan olvassuk át a szerződési feltételeket, hiszen így tisztában lehetünk azzal, hogy mi jár nekünk, mire számíthatunk és elkerülhetjük a biztosító elutasító levelét.