Migránsok az autóban

Egy migráns család sétál velünk háttal egy utcán.

Magyarországot az utóbbi hónapokban megrohamozták az illegális bevándorlók, akik a legtöbb esetben átmeneti Magyarországon tartózkodás után igyekeznek Nyugat-Európába eljutni. A migránsok a szállításért fizetni is hajlandóak, fejenként akár 150-300 eurót is. Ez egy 3-4 személyes fuvar esetén is 1000 euró körüli összeg, amely bár nagyon kecsegtető, ugyanakkor az „üzlet” nem kockázatmentes. Javasoljuk, hogy a könnyűnek tűnő pénzkereseti lehetőség ne buzdítson senkit ilyen, vagy hasonló jellegű fuvarok bevállalására, hiszen ezzel az embercsempészet bűncselekményét valósíthatja meg, és súlyos büntetésre is számíthat. 

Az embercsempészés (a köznyelvben inkább embercsempészet) a közigazgatás rendje elleni bűncselekmények egyike, mely hazánkban a 2012. évi V. törvény (Büntető Törvénykönyv) 353. §-a szerint büntetendő. A jogszabályi rendelkezések megszegésével aki ugyanis az államhatárnak más által történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A törvény szigorúbban, 5 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, ha az embercsempészést vagyoni haszonszerzés végett, vagy az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva követik el. A büntetés 2 évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés akkor, ha az embercsempészést fegyveresen, felfegyverkezve, üzletszerűen vagy bűnszövetségben követik el.

A hatóságok folyamatosan ellenőrzik a gépjárműveket, kiemelten a kisteherautókat és a buszokat. A fentiek alapján tehát egyértelműen kijelenthető, hogy még a fejenkénti 200-300 eurós ellenszolgáltatás sem éri meg az akár 5 éves szabadságvesztés büntetésének kockázatát.

Hasonlóan rizikós helyzetbe kerül az is, aki teljesen jóhiszeműen, mindenféle haszonszerzési cél nélkül vesz fel stoppoló menekülteket az autójába. A sofőr, aki megszánja a menekülteket, ugyanolyan embercsempésszé válik a törvény előtt, mint az, aki megfelelő ellenszolgáltatás fejében segít kijátszani a határőrök figyelmét.

Tekintettel a menekültügyi helyzet fokozódására, a kormány indokoltnak tartja az embercsempészet büntetőjogi megítélésének szigorítását. Amennyiben az országgyűlés elfogadja a javaslatot, a Büntető Törvénykönyv módosítására, valamint súlyosabb büntetési tételekre is lehet számítani a közeljövőben. Javasoljuk tehát, hogy mindenki legyen nagyon elővigyázatos.