Kifut az üdülési csekk

Egy szállodai szoba közepén egy ágy és ruhák mindenfelé.

Végnapjaihoz érkezett a sokat látott üdülési csekk, a 2012. december 31. napjáig fel nem használt darabokat már csak az emlékkönyvekbe helyezhetjük, így a megmaradt csekkeket érdemes még gyorsan elhasználni.

Már tavaly év végén megszűnt az üdülési csekkek kedvezményes adózása, így az addig töretlenül növekvő népszerűségnek örvendő juttatást – amelyet ez év eleje már nem is lehet igényelni – mára teljesen felváltotta az adózási szempontból preferált Széchenyi Pihenőkártya és az Erzsébet-utalvány. Ezeknek a felhasználási módjai gyakorlatilag lefedik az üdülési csekkeket, tehát a munkavállalókat veszteség nem éri, ha az üdülési csekkek lejáratára kellő figyelmet fordítanak.

Itt élt könnyítéssel is a jogalkotó, gondolván arra, hogy az üdülési csekket nem csak a nyári szezonban lehet felhasználni. Mivel az üdülési csekk érvényessége eredetileg egy évre szólt, a még lakossági kézben levő csekkek felhasználása érdekében a szabályozás úgy változott, hogy amely üdülési csekk érvényessége 2011. december 31-ét követően jár le, azt egészen 2012 végéig fel lehet használni.

Nem érinti ugyan a munkavállalókat, de érdemes megemlíteni, hogy ezzel párhuzamosan az elszámolási időszakot is kitolták, így az elfogadóhelyeknek 2013. március végéig lesz módjuk arra, hogy elszámoljanak a Nemzeti Üdülési Szolgálattal.

A végül fel nem használt üdülési csekkek ellenértéke természetesen nem vész el, azt az üdülési szolgálat hozzáteszi ahhoz a kerethez, amelyből a rászorulók részére nyújtanak üdülési szolgáltatásokat.

Érdemes tehát átnézni tárcánkat, és a még megmaradt üdülési csekkeket felhasználni akár egy jó családi vacsorára, de ha ezt nem tesszük, akkor is az a jóleső érzés tölthet el minket, hogy segítettünk valakinek, aki másképp nem jutna ilyen pihenési lehetőséghez.

dr. Szabó Áron