Gyári mérettől eltérő gumiabroncs felhelyezése

Az autó tuningolás évek óta nagy teret hódít az autók szerelmesei körében. Ez többek között megjelenhet a futómű tuningolásában, a motor fejlesztésében, vagy éppen a gyári gumiabroncsok méretbeli cseréjében. De vajon lecserélhető a gyári gumiabroncs esztétikai okból az előírttól eltérő méretre? Egy rendőri intézkedés során lehet-e ezért fennakadásra lehet számítani?

Sajnálatos módon nem tudunk kedvező válasszal szolgálni az autó szerelmeseinek. A gépjárműre felhelyezett gumiabroncsok kötelező méretét a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990 (IV.12.) KÖHÉM rendelet tartalmazza, mely szabályozással összhangban rendelkezik a kérdéskörről a KRESZ.

KÖHÉM rendelet:

36.§ (2) A járműre felszerelt gumiabroncs méretének, terhelhetőségének és sebességhatárának meg kell felelnie a jármű vonatkozó adatainak. Téli mintázatú gumiabroncsot szabad felszerelni a járműre abban az esetben is, ha annak sebességhatára alacsonyabb a jármű legnagyobb sebességénél. Ebben az esetben a jármű vezetőfülkéjében a gumiabroncs megengedett sebességére utaló feliratot kell elhelyezni.

KRESZ:

A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei

5. § (1)   A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni,

c)   amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek a jogszabályban meghatározott feltételeknek;

Az ismertetett szabályok alapján egy közúti ellenőrzés során az eljáró intézkedő rendőr jogosult ellenőrizni a gumiabroncsok méretét, és amennyiben azt tapasztalja, hogy eltérés van a gyári előírásokhoz képest, bírság kiszabása mellett akár a rendszám levételéről és a forgalmi engedély elvételéről is rendelkezhet.