Vadkárok – közúton innen és túl

Szarvas megy át az utón
A késő tavasztól kora őszig tartó időszakban megszaporodhat a vadkárok száma, mi több, egyes területeken a károk is jelentősebbek lehetnek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kisebb vadakkal való találkozás is komoly károkat eredményezhet, ráadásul a kötelező felelősségbiztosító ilyen típusú károkra nem térít, így a felelősség megállapításának kérdése rendkívül kényes.

Talán szükségtelen felhívnunk a figyelmet arra, hogy a vaddal való találkozás kapcsán elszenvedett közlekedési baleset sok tekintetben különbözik a járművek koccanásától. Talán az egyik legfontosabb tényező, hogy a felelősség kérdésében a felek nem tudnak megállapodni az illetékes vadásztársaság bevonása nélkül. Erre tekintettel azt a vadászatra jogosultat, akinek területéről a vad kiváltott, mindenképpen be kell vonni az ügy rendezésébe. Gyakori emellett a rendőrségi jelenlét szükségessége is.

A sofőr akkor tehető felelőssé a vadgázolásért, ha nem az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedett.

Amennyiben például az erdőkkel, fákkal körülvett úton vadveszélyre figyelmeztető táblát lát a járművezető, elvárható a fokozott óvatosság és a mérsékelt sebesség. A sebességtúllépés, lakott területen kívül a fényszóró használatával kapcsolatos szabályszegés megalapozhatja a sofőr felelősségét.

Ez a tábla ugyanakkor egy másik szereplőre is felhívja a figyelmünket. A vadásztársaság kötelezettsége ugyanis, hogy a potenciális vadveszélyre ilyen jelzőeszközökkel felhívja a figyelmet. Amennyiben ennek nem tett eleget, alappal hivatkozhatunk a társaság felelősségére. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a vadgazdálkodás megfelelt-e a rá irányadó szakmai szabályoknak. Hiszen nem megfelelően kihelyezett etetők, vadászati hajtás vagy éppen túlszaporulat is vezethet baleset kialakulásához.

Egyetlen esetkörben az útkezelő felelőssége is fennáll, ez pedig nem más, mint az autópálya.

Ez esetben ugyanis az utat kerítéssel szükséges védeni és a kerítés állapotát rendszeresen ellenőrizni is kell. Ennek elmaradása megalapozza az autópályakezelő felelősségét. Felmerülhet az útkezelő felelőssége akkor is, ha a tulajdonában álló utat szegélyező növényzet annyira sűrű, elvadult, hogy eleve megnehezíti vagy egyenesen lehetetlenné teszi a vad megfelelő időben történő észlelését és az arra való adekvát reakciót.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a vadkár komoly gondokat okoz a mezőgazdaságban is, mégpedig az év bármely szakaszában! A taposási-, rágás- és túráskár mind a termények gyökérzetét, mind leveleit vagy terméseit károsíthatja. Természetesen a vadásztársaság felelőssége mellett komolyan vizsgálandó szempont, hogy a gazda milyen védekezési eszközökkel, formákkal törekedett a károk megelőzésére, például elkerítette-e megfelelően az érintett telket.

A vadkárokról ebben a cikkben olvashat tovább!

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 4 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!