Tavaszi tűzgyújtási tilalom

Száraz tavaszunk volt az idén, melynek eredménye az, hogy 2020.április 10-től országszerte tűzgyújtási tilalmat rendelt el a hatóság. A tilalom megszegése változatlanul komoly összegű bírság megfizetését is jelentheti. Bár van olyan terület, ahol az elmúlt napokban annyi eső esett, hogy a tilalmat visszavonták (pl. Dunántúlon), úgy gondoljuk, érdemes tisztában lenni, mi történik, ha megszegjük a tűzgyújtási tilalmat.

Ha az időjárási viszonyok, csapadékmentesség és egyéb körülmények indokolják, úgy az érintett hatóság, azaz NÉBIH Erdészeti Igazgatósága rendeli el a tűzgyújtási tilalmat. Ez tulajdonképpen a fokozott tűzveszély időszakát jelenti. Ebben az esetben teljes tilalom irányadó.

Jelen állás szerint, jelenleg tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben, fásításokban és azok 200 méteres körzetében is.

Kevesen tudják, hogy főszabály szerint, egységesen ugyancsak tilos a kerti zöld hulladék égetése. Ezt továbbra is egy belügyminisztériumi rendelet írja elő. Ugyanakkor, az egyes önkormányzatok külön rendeleteikben ez alól kivételt tehetnek. Ebben az esetben, pontosan meghatározásra kerül, hogy milyen napokon, milyen időben lehetséges az égetés, és mi az, amely eltüzelhető. Ez általában csak a zöld hulladékra szokott vonatkozni, így egyértelműen kijelenthető, hogy kifejezetten tiltott a műanyag, veszélyes anyagok (pl. lakozott fa, stb.) égetése, mivel ez környezetszennyező és károsító.

Ugyanakkor, ha az érintett önkormányzat rendelete nem teszi lehetővé az égetést a kertben, úgy az kifejezetten tilos.

Aki a fenti szabályokat nem tartja be, úgy egyértelműen bírság megfizetésére köteles. Ha az érintett személy az önkormányzati rendelet előírásait szegi meg, akkor az itt meghatározott bírságot kell megfizetnie. Ennek összege 20.000,- Ft- 60.000,- Ft-ig terjed. Ugyanakkor az a személy aki a szabályok megszegésével egyben tüzet is okozott, akár 3.000.000,- Ft-ig terjedő bírság megfizetésére is kötelezhető, ha az oltásban a tűzoltóságnak részt kellett vennie.

A fentiek alapján tehát nemcsak a bírság magas összege, de az okozott tűz veszélyessége és következményei miatti is célszerű kellő körültekintéssel és gondossággal, a szabályok betartásával eljárni.