Parkolás: melyik automatába dobjam a pénzem?

Egyre több ügyfelünk kerül abba a sajnálatos helyzetbe, hogy nem a megfelelő parkoló automatát választja a parkolójegy megvásárlására, így amikor visszatér a gépjárművéhez, a pótdíj megfizetésére vonatkozó felszólítás fogadja.

A parkolási övezetek határán bizony, nagyon nehéz megítélni, hogy melyik automatából kell jegyet váltani. Azonban a két határos zóna két különböző parkolási társasághoz is tartozhat, így nem elég megmutatnunk a pótdíjazás idejére érvényes jegyet, hiszen az egy másik parkolási övezetben jogosította volna parkolásra a gépjármű vezetőjét. 

Tapasztalataink szerint sokan azért esnek ebbe a hibába, mert hiába keresnek automatát a gépjármű közelében, nem találnak, majd esetleg egy másik utcába fordulva (már egy másik övezetben) váltják meg a jegyüket. 
Fontos azonban tudni, hogy Budapest Főváros Közgyűlésének 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendeletének (Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról) melléklete a parkolás-üzemeltetési rendszer technikai feltételei között rögzíti, hogy a jegykiadó automatáknak a várakozóhelyek 80%-ától 50 méteren belül elérhetőek kell lenniük. 

Előfordul, hogy a parkoló cég nem tesz eleget ezen kötelezettségének, amely menekülési útvonalat jelenthet a gépjármű üzembentartójának a pótdíjfizetési kötelezettség alól. A Budapesti Békéltető Testület például egy fogyasztó beadványa alapján megállapította, hogy a parkoló cég nem tett eleget azon kötelezettségének, hogy jegykiadó automatát biztosítson a fogyasztó által igénybe vett várakozóhelytől 50 m-en belül, így kötelezte a parkoló társaságot arra, hogy töröljék pótdíj-nyilvántartásukból ezt az esetet.

Amennyiben tehát valaki úgy kap pótdíj-felszólítást, hogy ugyan váltott jegyet, de rossz parkoló cégnél, mielőtt bosszúsan elhagyná a helyszínt, mindenképpen ellenőrizze a céghez tartozó automata autótól való távolságát és készítsen fényképfelvételeket, ha úgy ítéli meg, hogy az több mint 50 méter.

Első körben mindenképpen a parkolási társaságnál kell panaszt tenni és kérni a pótdíj törlését. Ha ezt a lépésünk mégsem vezetne eredményre, akkor forduljunk a Békéltető Testülethez.