Csendet! Pár szó a csendháborításról

Szomszédok veszekednek a kerítésnél
A motoros fűkasza, hangosan bömböltetett zene, nem lekapcsolt riasztó: vége-hossza nincs azoknak a zajkeltő tevékenységeknek, amelyekkel a szomszédok megkeseríthetik egymás pihenését. Mit tehetünk, ha rendszeres szomszédaink csendháborítása?

Mit jelent a csendháborítás?

A szabálysértési törvény alapján az, aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.

Ebből következik, hogy a nap bármely szakában elkövethető a csendháborítás. És még arra sem hivatkozhat a hangos szomszéd, hogy a saját ingatlanán azt csinál, amit akar. Amennyiben ezt nem látja be, a rendőrség intézkedhet.

Polgári Törvénykönyvünk is tartalmaz egy hasonló szabályt. Így előírja, hogy a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná. Ennek az előírásnak az elhelyezésére tekintettel tehát nem csupán szabálysértési, de birtokvédelmi eljárás is indítható. Ennek során kérhetjük, hogy a jegyző, 1 éven túl pedig a bíróság tiltsa el a birtoksértőt a zavaró tevékenységétől, és térítse meg kárainkat. A szükségtelen zavarás megítélése ilyen esetekben mindig az eset összes körülményeinek a vizsgálatát jelenti, de egyértelműen kimondható, hogy a zajkeltésnek van határa.

Külön rendelet szabályozza azokat a zajszinteket, amelyek abszolút határát képezik a zajongásnak.

Külön határértékek irányadóak az üzemi vagy szabadidős zajforrástól származó zajokra, építési kivitelezési tevékenységre, közlekedési létesítményekre.

Lényeges, hogy az önkormányzatok saját rendeletben is megállapíthatnak a zajjal járó tevékenységekre vonatkozó, tiltó rendelkezéseket. Így számtalan helyen korlátozzák már a fűnyírásra rendelkezésre álló időszakot is.

Végezetül saját lakókörnyezetünkben a házirend segítségével további szabályokat írhatunk elő. Így egy lakóközösség az ott lakók igényének megfelelően rendelkezhet arról, hogy a társasházban milyen szabályok érvényesek többek között a zajkeltő tevékenységekre.

Ez nem jelenti azt, hogy egyedi esetekben, a szomszédainkkal előzetesen egyeztetve ne tarthatnánk kertünkben grillpartit. Vagy szükség esetén a felújítási munkálatok idején ne végezhetnénk kétségtelenül zavaró, hangos munkálatokat. A jogszabályok a szükségtelen zavarás tilalmát írják elő. Tehát indokolt esetben – mint amilyen a felújítás – a szomszédaink kénytelenek eltűrni az időleges zavarást, de ennek során is törekednünk kell a kímélésükre.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 3 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!