Orvosi műhiba – Igényérvényesítés lépésről lépésre

Orvosi műhiba

Az egészségügy tipikusan azon életterületek közé tartozik, ahol maximális odafigyelés mellett is könnyen adódhatnak szövődmények, keletkezhetnek károk. Sajnos ennek az esélye hatványozódik abban az esetben, ha valamilyen szakmai mulasztás történik.  Tekintsük át az orvosi műhiba igények érvényesítésének fő lépcsőit!

Integrált Jogvédelmi Szolgálata – betegjogi képviselő

Amennyiben az egészségügyi ellátást igénybevevőnek kifogása merül fel, akkor természetesen módjában áll betegjogi képviselőt felkeresni, aki segítséget nyújthat panasza megfogalmazásában, s kezdeményezheti annak kivizsgálását. Ezen túlmenően tájékoztatást is nyújt arról, hogy a betegnek és a kórháznak lehetősége van a fennállt vitát egyeztetés keretében rendezni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata

Természetesen a fentiekhez hasonló egyeztetés nem minden esetben hozza meg a kívánt eredményt, különösen nagyobb volumenű vagy nehezen megítélhető kérdésekben. A betegnek ekkor sem kell azonnal egy bonyolult és hosszadalmas peres eljárás következményeinek előzmény nélkül kitennie magát: a sérelmezett tevékenység vagy mulasztás bekövetkezésétől számított egy éven belül felkeresheti a Nemzeti Népegészségügyi Központot annak érdekében, hogy az ellátással kapcsolatos egészségügyi panaszát kivizsgálják. Ezen vizsgálat eredménye akár az orvosi szakkérdések tekintetében is fontos lehet, ami átvezet bennünket a következő lényeges ponthoz.

Végül, de nem utolsó sorban…

…peren kívüli megegyezés hiányában az orvosi műhiba miatt a beteg pert kezdeményezhet kárainak megtérítése és sérelemdíj iránt: az ilyen ügyekben a szakvélemény sarokpontját képezi az eljárásnak. Egy arra kompetens igazságügyi szakértő szakvéleménye alkalmas arra, hogy megállapítsa az alábbi lényeges kérdéseket (a teljesség igénye nélkül, hiszen minden eset más és más).

  • Történt-e orvosi mulasztás vagy orvosilag nem megfelelő beavatkozás?
  • Ha igen, miben állt pontosan ez a mulasztás?
  • Milyen okozati összefüggésben áll ez a beteg állapotával?
  • Milyen rövid-, közép- és hosszútávú hatásai vannak a mulasztásnak?
  • Hogyan/milyen beavatkozásokkal, kezelésekkel, ráfordításokkal enyhíthető az állapot?

Mit kérhet a beteg?

Mindenekelőtt a kártérítést kérhet a műhibából és annak lehetőség szerinti kiküszöböléséből igazolható módon eredő költségeire (gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, speciális otthoni berendezések), illetve esetleges elmaradt jövedelmére. Másodlagosan pedig kérvényezhet a testi épség és egészség sérelméből eredő sérelemdíjat, melynek mértékét a bíróság valamennyi körülmény figyelembevételével állapítja meg, s akár milliós tételre is rúghat.

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 1 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!