Mit kínálunk? Álláshirdetések közt szemezgettünk

Korábban a polgári jogi szabályok kapcsán rávilágítottunk néhány olyan mondatra, amikre a szemfüles állampolgár bizonyára felkapja a fejét. Ez alkalommal az álláshirdetések érdekes fordulatairól rántjuk le a leplet. Az itt vizsgált ígéretekkel jellemzően a „Mit kínálunk?” vagy „Miért érdemes nálunk dolgozni?” fül alatt találkozhatunk (a „versenyképes juttatási csomag” és „igényes munkakörnyezet” hívószavak mellett).

Fizetett szabadság

Ha egy munkáltató hirdetésében ezt olvassuk, egy dologban biztosak lehetünk: a cég nem állít valótlant. Ugyanakkor az erőfeszítések nagyvonalú honorálásaként sem értelmezhető. A hatályos jog alapján ugyanis minden munkavállaló jogosult a fizetett szabadságra (az alapszabadság mértéke hazánkban húsz munkanap), melyet hazai és európai szintű normák is leszögeznek, mint alapvető alkotmányos jogot. Hirdetésben való megjelenítése így nem jogellenes ugyan, de feleslegesnek mondható. Vagy éppen azt a hamis látszatot is keltheti, hogy a fizetett szabadság csak az igazán támogató hátterű munkáltatónál dolgozók kiváltsága.

Munkába járás költségtérítése

Itt egy fokkal összetettebb kérdéssel állunk szemben. A munka törvénykönyve értelmében a munkáltatónak meg kell térítenie azt a költséget, mely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merül fel – a napi munkába járás költsége beleérthető ebbe a kategóriába. A költségtérítésről kormányrendelet rendelkezik. Közigazgatási határon kívülről történő munkába járás esetén a bérlet legalább 86%-át meg kell téríteni a munkavállaló részére. Üzemanyaghoz való hozzájárulás (kilométerenként 9 forint) többek között akkor vehető igénybe, ha a munkahely és a lakóhely közt közösségi közlekedés nincs, vagy azt a munkavállaló meghatározott okból nem tudja igénybe venni. A konklúzió összességében a fizetett szabadság esetéhez hasonló, a munkaszerződés aláírása előtt pedig mindenképpen érdemes a költségtérítés módjáról, mértékéről részletesebben tudakozódni!

A munkavégzés eszközeit biztosítjuk!

Ez igen szerencsés, ugyanakkor általában elvárható körülmény. Egyfelől alapvető munkáltatói kötelezettség, hogy a munkavégzés feltételei biztosítottak legyenek, másfelől a munkáltató eszközeinek használata egy rendkívül fontos ismérv, ami alkalmas arra, hogy elhatárolja a munkaviszonyt például egy megbízási jogviszonytól. Az természetesen, ha a munkáltató esetleg vállalati mobiltelefont, céges laptopot biztosít a munkavállalónak, már értékelhető kedvezőbb feltételrendszerként.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 12 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!