Kritizálhatom-e a felettesemet?

Egy munkaviszony megszűntetésének számtalan oka lehet. Elbocsátásra kerülhet a sor, ha megszűnik az adott munkakör, leépítések vannak, ahogyan akkor is, ha a munkavállaló nem megfelelő színvonalon végzi a munkáját. De elküldhetnek-e valakit azért, mert nem jön ki a felettesével, vagy azért, mert kritizálta őt?

A kérdésre nem létezik minden esetre ráhúzható, fekete-fehér igen vagy nem. A munkavállalót védi a törvény attól, hogy olyan intézkedéseket kelljen elszenvednie, amik kifejezetten megtorló jellegűek. ?ég akkor is, ha a munkáltató látszólag jogszerűen jár el. Nem teheti meg tehát a munkáltató, hogy visszaélésszerűen jár el. Így azt sem, hogy kizárólag bosszúból távolítson el a munkahelyről olyan alkalmazottat, aki egyébként a kötelezettségeinek megfelelő módon eleget tett.

Joggal való visszaélés tilalmába ütközhet, ha valakit azért rúgnak ki, ha személyi ellentétek miatt mondanak fel valakinek. Például azért, mert nem szimpatikus a felettesének.

Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy ne lehetne súlyos következménye annak, ha valaki a munkahelyi vezetőit kritizálja. A vonatkozó bírói gyakorlat szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Az Alkotmánybíróság azonban rögzítette, hogy a munkaviszony jellege alapján a munkaviszonyból fakadó szabályok szükségszerűen érintik és korlátozzák a munkavállaló magatartását, így különösen cselekvési szabadságát és véleménynyilvánítását. A véleménynyilvánítás szabadságának alapjoga a munka világában csak korlátok között érvényesülhet. Egy munkavállaló csak oly módon mondhat véleményt, hogy annak tartalma, hangvétele, stílusa ne sértse a kollégái, felettese, illetve a munkáltató jogos érdekét.

Ha valaki úgy mondja el a munkahelyen a véleményét, hogy azzal megsérti a felettes és a munkavállaló kölcsönös együttműködésén alapuló kötelezettségét, a felettest más munkavállaló előtt alapos ok nélkül, vagy kifejezetten lejárató módon sértegeti, akár azonnali hatályú felmondással is számolhat.

A másik oldalon azonban megfelelően időzített, négyszemközti, tényeken alapuló, építő jellegű kritikára nyitott munkahelyek versenyelőnyben vannak. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a kommunikáció tiszteletteljes legyen, akár megengedett a lazább hangnem a munkahelyünkön, akár nem.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 11 napja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!