Napsütötte Toszkána?

Öreg-vintage-autó-parkol-egy-olaszországi-étterem-előtt
Olaszország újra tárt karokkal várja az üdülni vágyókat; a sajátos mediterrán hangulat évtizedek óta vonzza az utazókat. A távolság ugyan autóval is teljesíthető, azonban kényelmi szempontokat mérlegelve egyre többen választják a repülős kiutazást, majd a külföldi autóbérlést. Mire érdemes figyelni autóbérlés esetén, és mit ne tévesszünk szem elől autózáskor általában?

Gépjárműbérlés

A történelmi városok központjai – nem véletlenül – forgalmi korlátozás alatt állnak, melyhez nem rendelkeznek behajtási engedéllyel a bérautók sem. A büntetés több száz eurós lehet, amit az olasz hatóságok az autókölcsönző cég közreműködésével érvényesítenek a bérlővel szemben.

Autót bérelni kizárólag külföldi használatot is biztosító (dombornyomott) hitelkártya használatával lehetséges, amin rendelkezésre kell állnia legalább a biztosítási előleg és az üzemanyagelőleg fedezetének. Ez ezer euró feletti összeg is lehet, amit előre levonnak a bérlőtől, s az út végeztével kapja vissza, ha az autóban kárt nem okozott, illetve teli tankkal juttatta vissza a telephelyre. Mivel az egész összeget egyszerre terhelik a bankkártyára, a napi limitnek is lehetővé kell tennie a levonást! Készpénzes fizetésre nincs lehetőség.

Közlekedési szabályok

A gépjárművekben mobiltelefont használni kizárólag kihangosítással lehetséges, kötelező felszerelés emellett a fényvisszaverő mellény. Olaszország nagyvárosainak központjaiba kizárólag előzetes engedéllyel lehetséges a behajtás, melyet jól láthatóan ki is tábláztak. A jogosulatlan áthaladást ezeken a pontokon a rendszámról készült fényképfelvétellel rögzítik, a kiszabható büntetés meghaladja a száz eurót.

A közlekedési szabályok áthágását az olasz hatóság szigorúan bünteti, különösen a megengedett sebességhatár túllépését és az ittas vezetést. Nem csak a helyszíni bírság összege magas: annak meg nem fizetése további intézkedést eredményezhet, például a jármű elkobzását vagy a vezetői engedély bevonását.

Amennyiben a vezetői engedély bevonása csak Olaszország területére vonatkozik, a forgalmi engedélyt visszaadja a rendőrség. Ehhez egy olyan nyilatkozat szükséges, melyben az érintett vállalja, hogy azonnal, a lehető legrövidebb úton vállalja az ország területének elhagyását. Az iratok a külképviseletek és az igazságügyi együttműködésben részes minisztériumok közreműködését követően a sofőr lakóhelye szerint illetékes kormányablakon keresztül jutnak vissza tulajdonosukhoz.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 7 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!