Kárbejelentési kisokos

Két autó ütközött. A férfi és a női sofőr fényképeket készít az ütközésről.
A káresemények sajnos a mindennapi életünk részei lehetnek. Legyen szó akár egy közúti közlekedési balesetről, akár egy az otthonunkat ért viharkárról. Vannak olyan alapszabályok melyeket valamennyi esetben érdemes betartani. Hiszen az idő előrehaladtával egyes történések bizonyítása akár lehetetlenné is válhat. Mire ügyeljünk?

Induljunk ki abból, hogy a kár bizonyítása a károsult felelőssége. Ez azt jelenti, akár egy közlekedési baleset károsultjaként, akár egy tűzkár áldozataként azt alátámasztani, pontosan és összegszerűen mekkora kárt szenvedtünk, a mi feladatunk.

A káreseményt követően, lehetőség szerint nyomban készítsünk jó minőségű fényképfelvételeket, vagy akár videófelvételeket. Ha azt kell igazolnunk, hogyan történt például egy baleset, keressünk szemtanúkat, akiknek az elérhetőségeit rögzítsük. Hívjunk rendőrt a helyszínre, aki a helyszínre néző térfigyelő kamerák felvételeinek kikérése iránt intézkedhet.

Minden egyes később felmerült költséget pedig számlával támasszunk alá. Adott esetben az autómentő költségét, taxiköltséget stb.

Mindaddig, míg a biztosító kárszakértője nem szemlézte a kárt, ne végezzünk átalakítást a balesettel érintett tárgyakon. Kivéve, ha kárenyhítési kötelezettségünk ezt megkívánja. Például egy viharkárt követően ne várjuk meg, míg egy újabb esőzés a már megbontott tetőn keresztül eláztatja az egész ingatlant. Hívjunk nyomban szakembert, a kijavítást pedig részletről részletre dokumentáljuk, dokumentáltassuk. Fényképekkel, videófelvétellel, javítási munkálatokról felvett részletes jegyzőkönyvvel.

Ha személyi sérüléssel is együtt jár a biztosítási esemény, kiemelten fontos, hogy a balesetet követően orvoshoz forduljunk, s készíttessünk látleletet. A kár bekövetkeztén túl ugyanis, a közvetlen ok-okozati összefüggést is a károsult köteles bizonyítani. A példából kiindulva azt, hogy a sérülés a biztosítási eseménnyel érintett balesetben keletkezett. Az orvos által előírt gyógyszerek, kezelések számláit pedig szintén őrizzük meg, s csatoljuk a kárbejelentéshez akár utólag is.