Fürdőzés, mint szabálysértés?

Család ül a stégen egy tónál
Igen! A cím nem véletlen. Bár idén kicsit későn érkezett a nyár, nem árt magunkban tudatosítani, hogy természetes vizekben való fürdőzésre, strandlásra milyen szabályok vonatkoznak.

Strandolni klassz, főleg a nyári hőségben. Azonban nagyon nem mindegy, hogy ezt hol tesszük. Nemcsak azért, mert esetleg veszélyes lehet ránk nézve (például bányatavakban). Hanem mert azzal is könnyen szembesülhetünk, hogy akár szabálysértési bírság fizetésére is kötelezhet bennünket a hatóság, ha nem megfelelő helyen fürdőzünk.

Van egy aprócska kis rendelt, mely mérete ellenére részletesen szabályozza természetes vizeinkben hol és miként lehet strandolni. Eszerint strandolni a folyókban és tavakban csak olyan helyen lehetséges, melyet erre kijelöltek, vagy ahol ezt egyébként a jogszabály nem tiltja. Ez utóbbi vonatkozásában például tilos olyan helyen fürdeni, mely hajúút, vagy ezt jelző bóják, hidak, vízlépcsők, kikötők 100 méteres körzetében, egészségre ártalmas vizekben, vagy éjszaka, ha a látási viszonyok korlátozottak (kivéve, ha kivilágított a vízfelület és nem mélyvízről van szó) és ahol ezt tábla kifejezetten tiltja. A Balaton esetében a déli parton tilos fürdőzni a parttól 1000 méternél távolabb, míg az északi part esetében a parttól számított 500 méternél nagyobb távolságra. Persze ez utóbbi szabályok alól a sportesemények kivételt képeznek.

A rendelet a gyermekekre is kitér. Eszerint a 6 éven aluli gyermekek csak közvetlen felügyelet mellett mehetnek be még a sekély vízbe is. Hasonló a helyzet a 12 éven aluli, de úszni nem tudom gyermekek esetében is.

Fontos, hogy amennyiben a fenti szabályok megsértésre kerülnek, úgy a hatóság figyelmeztetésben is részesítheti az illetőt. De akár 5.000,- Ft-tól 50.000,- Ft-ig terjedő szabálysértési bírsággal is számíthatunk.

Ugyanakkor a bírság kétségtelen, hogy elenyészik biztonság mellett.