Drágább parkolási díjak a fővárosban

Egy parkoló tábla, balra nyíllal.

A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott új parkolási rendelet értelmében 2009. június 1-jétől a jelenlegi parkolási díjak mintegy egyharmadával emelkednek Budapesten.

Az egyik módosítás, hogy a rendelet a várakozási övezeteket két kiemelt és négy normál díjövezetbe sorolja. A belvárosi részeken lesz drágább a parkolás, majd kifele haladva a díjak egyre alacsonyabbak.

További változás, hogy az eddiginél több területet vonnak be a fizetős rendszerbe, illetve szigorítják a mozgássérült-igazolványok és a lakossági engedélyek kiadását is. A rendelet módosítására a megnövekedett forgalom miatt volt szükség. A változásokat megvizsgálva a szigorítás van túlsúlyban. 

Ami a parkolási díjakat illeti: a parkolási díjakat a BKV jegyárakhoz kötik, ami jelenleg 290 Ft. A centrumban két jegy ára lesz a parkolás, a rendszer külső gyűrűjében pedig egy jegy árának a fele. Az autósok túlnyomó része által használt négy normál övezetben óránként 360 és 145 forint között mozognak majd a tarifák. A Budai Vár körüli néhány utcában és a Margitszigeten 580 Ft, illetve 435 Ft az egy órás parkolási díj. Könnyítést jelent a korábbi szabályokhoz képest, hogy a parkolóőrök öt perc türelmi időt adnak az autósoknak a jegy megváltására.

Eddig nagyon sok gondot okozott, hogy az autójukból éppen kiszállókat, amíg a parkolójegyhez szükséges aprópénzt kereseték, majd elszaladtak a parkolójegy automatáig, már bírságolták is az őrök. Kérdés ezzel összefüggésben természetesen, hogy az öt perc vajon hogyan mérhető. A fizetős rendszert több kerületben bővítenék, illetve a most még ingyenes főutakon is fizetőssé válna a parkolás. Jelentős mértékben emelkednek a pótdíjak is. Az öt naptári napon túl befizetett pótdíj mértéke harmincszoros, a kilencven napon túli befizetés esetén a pótdíjszorzó ötvenszeresre emelkedik. 

Mi a helyzet a mozgássérült igazolványokkal és az ingyenes lakossági engedélyekkel?

Szigorítják a mozgássérült igazolványok és az ingyenes lakossági engedélyek kiadását is. Egy családon belül a második autó parkolási engedélyét kedvezménnyel, a teljes ár feléért lehet megvásárolni, további autókra pedig nem lehet igényelni parkolási matricát. Jelenleg ugyanis van olyan kerület, ahol több lakossági parkolási engedély van kiadva, mint ahány közterületi parkolóhely van összesen.Az új rendelet létrehozza a Parkolási és Közlekedésfejlesztési Keretet, ide kerülnek majd a megemelt parkolási díjak. A keret célja a főváros parkolási gondjainak enyhítése, a felszíni parkolás helyzetének rendezése, a közterületen kívüli parkolási lehetőségek, a tömegközlekedés fejlesztése és igénybevételének az ösztönzése.