Csalók hálójában

Csalók hálójában
Tamás tetőfelújításra adta fejét, a megfelelő szakember megtalálása érdekében hirdetést adott fel. Hamarosan jelentkezett nála egy kivitelező vállalkozás, gyors és ingyenes felmérést ígértek, melyre hamarosan sor is került. A helyszíni felmérés során maga az ügyvezető járt el, körültekintő és udvarias volt, azonnal megnyerte Tamást magának. Sor került a szerződés aláírására, mely tartalmazta az előleg összegét is. Az ügyvezető jelezte, a munkának rövid határidőn belül neki tudnak kezdeni, ennek feltétele az előleg átutalása.

Endrének szórólapon tűnt fel a kedvezményes ablakcsere lehetősége. Minthogy a lakás korszerűsítése már felvetődött benne, felvette a kapcsolatot a hirdető vállalkozással, akik pár órán belül jelentkeztek is ajánlatukkal. Következő napon már helyszíni felmérés is megtörtént. Endre pedig megfizette az 50%-os előleget, hiszen az ablakok legyártása csak ezt követően kezdődhetett meg.

Tamás és Endre a munkálatok megkezdését hiába várták.

A megbeszélt határidőben egyik vállalkozás sem jelentkezett. Tamás telefonon sem érte el a céget, Endre pedig csak újabb és újabb ígéretet kapott a beszélgetések során. Egy idő után megelégelte őket, elállt a szerződéstől. A pénz visszafizetésétől a cég nem is zárkózott el, de ezt csak azt jelentette, hogy míg addig a munkák elkezdését, most a pénz visszafizetését ígérgették – hiába.

A szakemberek elfoglaltsága és terheltsége miatt sokan nem tudják kivárni, hogy ajánlás révén szerződjenek kivitelezésre, felújításra. Más esetben az óvatlanság vagy egyszerű gyanútlanság vezet oda, hogy meggondolatlanul adunk át nagyobb pénzösszeget ismeretlen vállalkozásnak előlegként.

Sajnos nehéz kivédeni, hogy szerződő partnerünk időközben csődbe ne menjen, felszámolás alá ne kerüljön. De egyes esetekben kifejezetten azzal a szándékkal veszik át az előleget, hogy valós munkálatokat a vállalkozás eleve nem is akar végezni, a megállapodás csak ürügy a pénz kicsalogatására.

Tekintve, hogy egy felújítás címén már az előleg is több százezer, akár milliós összeg is lehet, az alábbiakra kell odafigyelni:

  • ha csak tehetjük, konkrét, ismerős által nyújtott referenciával rendelkező céget válasszunk
  • minden esetben ellenőrizzük le a társaságot és az ügyvezetőt is az interneten elérhető cégnyilvántartásban, feketelistákon is, illetve olvassuk el más megrendelők véleményét
  • soha ne utaljunk magánember számlájára
  • tisztázzuk, hogy az előleget a vállalkozás mire használja, kövessük a megrendelés útvonalát, amennyiben van rá mód, az első részletet utaljuk a gyártónak
  • amennyiben nem mi kerestük meg a vállalkozást, úgy ne döntsünk hirtelen az ajánlatról
  • minden esetben hasonlítsuk össze az ajánlott díjat más vállalkozások díjával, és mind a túl olcsó, mind a túl magas árak esetén legyünk óvatosak!
  • az előzetes megbeszélések, egyeztetések során igyekezzünk meggyőződni a vállalkozás adott szakterületen való jártasságáról, naprakészségéről
  • minden esetben írásban szerződjünk, a szerződésen megjelölt céget és adatokat ellenőrizzük le, a telefonszámokat próbáljuk ki
  • a szerződés elolvasása terjedjen ki az apróbetűs részekre is, és soha ne fogadjuk el, ha írásban más van feltüntetve, mint amiről szóban megállapodtunk

Mivel a kifejezetten csalásra szakosodott vállalkozások legtöbb esetben üzletszerűen tévesztenek meg gyanútlan megrendelőket, az előzetes ellenőrzéssel nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy magunk is áldozattá váljunk. Amennyiben mégis megtörténik, hogy az átvett előleggel nyomtalanul eltűnik a vállalkozás, feltétlenül jelezzük a rendőrségen, és tegyük meg a jogi lépéseket. Ez egyfelől azért szükséges, mert szerencsével megtérülhet a kárunk, másfelől másokat is így védhetünk meg a hasonló csalásoktól. Végezetül az elkövetők felelősségre vonásánál is nagy jelentősége van minden egyes esetnek.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 3 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!