A jogosítvány elvétele

Igazoltatásnál a rendőr elkéri a sofőr jogosítványát.

Azt már megszokhattuk, hogy az ünnepek alkalmával nagyobb erőkkel szondáztatnak a rendőrök a közutakon. Ennek most a Húsvét alkalmából volt nagyobb jelentősége, aktualitása. Csak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében a rendőrség 3249 személyt ellenőrzött, és ebből 18 személlyel szemben állapított meg a hatóság ittasságot. Ennek pedig egyenes következménye az, hogy a rendőrség a jogosítványt bevonja. Most azokat az eseteket tekintjük át, amelyek során az intézkedő rendőr a jogosítványt a helyszínen elveheti.

A jogosítvány elvételének csak egyik esete az ittas vezetés. Fontos, hogy ezt az intézkedést jogszabály rendezi, tehát külön kormányrendelet határozza meg azokat az eseteket, amikor mérlegelés nélkül, az intézkedő rendőr a jogosítványt elveszi. Ebből az következik, hogy ha a rendeletben meghatározott esetek valamelyike bekövetkezik, akkor nem „kívánság műsor” az, hogy a jogosítványt a hatóság bevonja.

A 32/2011 (XII.28.) Kormányrendelet 32.§-a alapján a rendőr köteles a jogosítványt a helyszínen elvenni, ha a sofőr közúti veszélyeztetéssel, halált, vagy maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset okozásával gyanúsítható, illetve ha ittas, vagy bódult állapotban vezetett. Ezek mind büntetőjogi tényállások.

Szintén a helyszínen kerül elvételre a jogosítvány, ha a sofőr járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, vagy a vezetési jogosultságát jogerősen szünetelteti például a fentiek, azaz ittas vezetés miatt.

Szintén búcsút mondhat az a járművezető a jogosítványának, akinek az esetében gyanú van arra, hogy a jogosítványa hamis, vagy meghamisították, vagy más módon visszaéltek vele. Ez utóbbira úgy derülhet fény, hogy az intézkedő rendőr az adatbázisban ellenőrzi a sofőr személyes adatait és a jogosítványának adatait is. Amennyiben ennek során kiderül, hogy a jogosítványt például körözik, akkor annak egyenes következménye annak bevonása.

Bármelyik eset is valósul meg, a jogosítvány helyszíni elvételről átvételi elismervényt kell kapni, melynek tartalmaznia kell az elvétel indokát, jogalapját.

A helyszíni intézkedést követően számítani kell még arra is, hogy további eljárásban –  legyen az büntetőeljárás, vagy szabálysértési eljárás – vizsgálni fogják, hogy a jogosítvány elvételének alapjául szolgáló tényállás megvalósult-e vagy sem? Amennyiben igen, akkor a marasztaló határozatban – a további jogkövetkezmények rögzítésén túl –  rendelkezni kell arról is, hogy a járművezetéstől való eltiltás milyen időtartamra szól, milyen feltételekkel adható vissza a jogosítvány?

A lényeg azonban az, hogy ittas vagy bódult állapotban történő vezetés során nemcsak magunkra, hanem más személyekre is veszélyesek vagyunk. Az így okozott közlekedési baleset pedig súlyos következményekkel jár. Emiatt pedig senki életét nem érdemes kockáztatni. És emellett a jogosítvány elvétele igazán eltörpül. 
 


[1] http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/unnepi-hetvege-megyei-osszesito