A járdán parkolás négy kereke

Két drága autó a járdán parkol.

Közösségi oldalakon gyakran jelennek meg megszégyenítő és okító célzattal, tilosban parkoló járművekről képek. A képekhez fűzött hozzászólásokat azonban nem javasolt KRESZ vizsgára történő felkészülésre használni. Bár a legtöbben pontosan tudni vélik, hogy milyen előírások vonatkoznak a járdán történő parkolásra, amennyiben ezeket az ismereteket összevetjük a KRESZ előírásaival, sajnos sok esetben meglepő a végeredmény.

Lássuk, mi az a négy feltétel, amelynek teljesülnie kell ahhoz, hogy ne érjen bennünket meglepetés.

Az előírások szerint a járdán – részben vagy teljes terjedelemben – csak akkor szabad megállni, ha azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi. Tévedés tehát, hogy ha nincs tiltó tábla, akkor szabályos a megállás! A járda elsődlegesen a gyalogosok közlekedését szolgálja, így kivételnek tekinthető, ha a megállás és/vagy a várakozás megengedett. A jelzőtáblákon elhelyezett kiegészítő táblák, illetve a felfestés megszabhatják a jármű elhelyezésének módját is.

Akkor járunk el tehát helyesen, ha ellenőrizzük a tábla vagy a felfestés meglétét. Tábla vagy felfestés nélkül csak a mozgásában korlátozott személy (vagy az őt szállító jármű vezetője) a járművével, a betegszállító gépjármű, az iskolabusz, a gyermekeket szállító autóbusz, a kerékpár, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár állhat meg a járdán, de ők is csak abban az esetben, ha az alábbi három további feltétel teljesül.

Önmagában a felfestés és a jelzőtábla azonban nem elegendő a szabályos megálláshoz. Járművünk maximum a járda szélességének a felét foglalja el. Mindeközben ne feledkezzünk meg arról, hogy ha járművünk az úttestre is rálóg, a jármű és az úttesten levő záróvonal, vagy a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles helynek kell maradnia.

A harmadik feltétel, miszerint a gyalogosközlekedésre legalább 1,5 métert szabadon kell hagyni. Ez nem igényel különösebb magyarázatot. Egy átlagos babakocsi 60 cm széles, így a legkevesebb, hogy két babakocsi egymás mellett a parkolásunkat követően is férjen el kényelmesen a járdán egymás mellett.

Végezetül ügyeljünk arra, hogy csak olyan járművel jöhet szóba bármilyen járdán történő megállás, amelynek a tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg. A tengelyterhelést úgy számíthatjuk ki, hogy a jármű össztömegét elosztjuk a tengelyek számával, vagyis kettővel. Tekintve, hogy egyre elterjedtebbek a 2000 kg feletti járművek, ez a kitétel is ellenőrzésre szorul.

A fenti négy feltétel egyedi mérlegelése szükséges annak eldöntéséhez, hogy szabályosan állunk-e meg a járdán. Ne hagyatkozzunk arra, hogy mások is megállnak ott, vagy szoktak-e bírságolni az adott helyen. A fenti előírások betartásával ugyanis a közlekedésben részt vevő többi személy, jelen esetben elsődlegesen a gyalogosok érdekeit tiszteljük. A közlekedési előírások nem mérlegelhető, hanem kötelező előírások, pillanatnyi érdekeink sem szolgálnak tehát kellő alapul ahhoz, hogy azokat felülírjuk.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 3 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!