A D.A.S. matrica hatalma

Egy autópálya felülről, ahol pár autó homályos.

Szűcs Mihály

Németországban dolgozom így sokat vagyok úton. Egyik vasárnap, mikor mentem vissza Németországba, akkor történt velem az alábbi eset:

Már Ausztriában autóztam az A1-es autópályán, Passau-tól kb. még 40 km-re. Elbeszélgettünk az autóban amikor észrevettem a leállósávban a rend őreinek autóját. Rögtön ránéztem a km órámra, a sebességem 145 km/h volt. Gondoltam, már úgyis mindegy így inkább a gázra léptem, hogy hátha nem jönnek utánam.

Egy ideig nem is láttam őket a visszapillantó tükörben, de aztán előkerültek és megállítottak. Meglátták a magyar rendszámú autómat és egymás között már szidtak is (azt tudni kell, hogy én is jól beszélek németül, mivel tolmácsként is dolgozom).

Rájuk köszöntem és megkérdeztem tőlük, hogy: Valami gond van uraim? – Van ám! – mondták ők rögtön. Elkérték a forgalmi engedélyemet és a jogosítványomat, majd kijelentették, hogy bevisznek a rendőrségre, mivel nem vagyok beszámítható. Kérdésemre kiderült, hogy erre abból következtettek, hogy mikor megláttam a rendőrautót nem lassítottam, hanem még a gázra léptem.

Kérdezték hová megyek, én elmondtam. Kérték, hogy nyissam ki a csomagtartót. És itt történt meg a CSODA!! Meglátták a hátsó szélvédőn a D.A.S. matricát. Belenéztek a csomagtartóba, visszaadták a papírjaimat és mondták, hogy fizessek 40 Euro büntetést azzal a címszóval, hogy nem volt bekötve a biztonsági övem. Persze még mondták mellé, hogy ejnye-bejnye és hogy többet ilyen ne forduljon elő.

Azóta persze jobban odafigyelek a sebességemre az osztrák autópályán.