Ügyfélbeszámolók

Balesetveszélyes csatornafedél

Ügyfelünk 2016. decemberében egyik este, sötétben közlekedett gépjárműjével. Az út során az egyik utcában az aszfalt egy nagyobb szakasza egy csatornafedél körül fel volt bontva. A balesetveszélyes helyet nem kerítették el, illetve nem táblázták ki. Ügyfelünk gépjárműjével belehajtott a felbontott részbe, és a gépjárműben a baleset következtében körülbelül 60.000,- Ft összegű kár keletkezett. A csatornafedél környékén az aszfaltot egy építkező cég bontotta fel, akinek kötelessége lett volna a helyszín biztosításáról, kitáblázásáról, elkerítéséről gondoskodni. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Gépjárműkár – ki fizet?

Ügyfelünk a biztosított gépjárművét vállalkozásában használta, amikor a járművet egy gondatlan autós összetörte. Nagyon fontos volt, hogy a javítást mielőbb elvégezhessék, mivel a vállalkozás működése gyakorlatilag leállt a jármű nélkül. Ügyfelünk a javítást a casco biztosítása terhére végeztette el.

A teljes történet


Végrehajtás: nem kell azonnal megijedni!

2014. november 10.

Az utóbbi években valóságos ágazattá fejlődött a követeléskezelés, a kintlévőségek behajtása. Kisebb-nagyobb cégek egész tömege szakosodott erre a tevékenységre, vagyis a behajtásra és faktorálásra. Hogy mit is jelentenek pontosan ezek a tevékenységek? A behajtás során az azt végző társaság mintegy közvetítést végez, a hitelező megbízása szerint, faktoráláskor pedig egy számlakövetelés megvásárlása történik.

A végrehajtást azért nagyon fontos mindettől megkülönböztetni, mert a bírósági végrehajtó az egyetlen olyan személy, aki valóban foganatosíthat is végrehajtási cselekményt, így az adós bármely vagyonára ráteheti a kezét.

A végrehajtáshoz végrehajtható okirat szükséges, melynek létrejöttét minden esetben megelőzi egy bírósági, vagy közjegyzői eljárás. A behajtó cégek azonban még ennek birtokában sem nyúlhatnak az adósnak semmiféle tulajdonához, illetve senki nem köteles ezen társaságok munkatársait, megbízottjait ingatlanába beengedni, még akkor sem, ha igazolványokat mutatnak fel. A végrehajtó - bár maga erőszakot nem alkalmazhat - amennyiben alaposan feltételezhető, hogy az adott helyen végrehajtható vagyon található, de nem nyer bebocsátást, a rendőrség segítségével bemehet.

A követeléskezelőnek erre jogosultsága, lehetősége nincsen, annak ellenére, hogy rendszeresen fenyegető hangú levelekkel, telefonhívásokkal, üzenetekkel hívják fel a fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelek figyelmét az elmaradásra. Jó azonban tudni azt, hogy a telefonhívás és SMS-üzenet, valamint a tértivevény nélkül küldött irat nem számít igazolható módon való értesítésnek, így azoknak különösebb jelentőséget tulajdonítani nem kell. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy esetleges fizetési kötelezettségünknek ne tegyünk eleget, hiszen amennyiben valóban jogi útra, vagyis közjegyzői, illetve bírósági eljárásra kerül sor, annak végrehajtás lehet a vége. A tartozás közben kamatozik, mindemellett eljárási költségek is keletkeznek, amit szintén az adóssal fizettetnek meg. Így amennyiben valós fizetnivaló kerül behajtásra, érdemes a céggel egyezséget kötni, már csak annak érdekében is, hogy ne kerüljön a követelés esetleg egy második, harmadik társasághoz továbbadásra, hiszen ilyen esetben minden résztvevő megtoldja az összeget saját költségeivel, mely egy-két felszólító levél kiküldése esetén is elérheti a tízezer forintos nagyságrendet.

Tipikusan a bankok és a távközlési szolgáltatók szokták igénybe venni a követeléskezelő cégeket, elmaradt befizetések, ki nem egyenlített számlák teljesítésének elérésére. Faktorálás estén engedményezés is történik, ilyenkor a számla összegének jogosultjává a behajtó válik, vagyis a befizetés csak az ő részére lehetséges a továbbiakban. Mindennek jogszerűségéhez azonban szükséges az adóst írásban értesíteni az engedményezés tényéről, beazonosíthatóan megjelölve a követelést, vagy az engedményezési okiratot a részére át kell adni.


dr. Tar Luca

Kategóriák: Adózás - Illetékfizetés, Bank & biztosítás - Hitel

Címkék: jogvédelem, jogtalan levonás, behajtás

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2014. november 10., (1168 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép