Ügyfélbeszámolók

Késik a repülő. Kaphatok kártérítést?

Ügyfelünk járata több mint 3 órás időtartamot késett. Ügyfelünk azért fordult Társaságunkhoz, hogy megvizsgáljuk, hogy jogosult-e kártérítésre. A vonatkozó uniós rendelet és joggyakorlat értelmében megalapozottnak találtuk a kártérítési igényt, melyet bejelentettünk a légitársaság számára. 

A teljes történet

Esettanulmányok

JogSzerviz 3+ - Támogatás örökösödési vitában!

Ügyfelünk nevelőapja sajnálatosan elhunyt és a közjegyzői eljárásban derült ki, hogy ügyfelünkön kívül más személy is rendelkezett végrendelettel az elhunyt után.

A teljes történet


Változások az iskolákban

2013. szeptember 9.

Tavaly szeptembertől a köznevelési törvény szabályozza az iskolákat érintő kérdésköröket. Az új törvény alapján január 1-jétől kerültek a települési önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények állami kézbe. 

Az oktatás szakmai irányítását ennek eredményeként átveszi a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. 

A pedagógusok bérfinanszírozása, az őket érintő munkajogi kérdéseik, a pedagógiai munka szervezése, ellenőrzése, a minőségirányítás, illetve a taneszköz-ellátás mind állami feladat lesz. 

Az épületek működési-, illetve a technikai személyzet foglalkoztatási kérdései az ő munkabérük, illetve a rájuk vonatkozó munkajogi kérdések pedig önkormányzati határkörben maradnak.

Az új törvény értelmében az óvodák és az iskolák húsz százalékkal eltérhetnek a törvényben meghatározott maximális osztálylétszámtól. Ez azt jelenti, hogy az általános iskolákban 27 helyett, legfeljebb 32 fős osztályok indulhatnak. 

Tavaly szeptemberétől kezdődően, felmenő rendszerben, az 1.-5.-9. évfolyamosoknak kötelező a mindennapi testnevelés bevezetése. Ha a mindennapos testnevelés feltételei egy intézményben nem adottak, akkor hetente egyszer legfeljebb két testnevelésórát összevonva lehet megtartani.

Az új köznevelési törvény szerint ez évtől a gyermek abban az évben válik tankötelessé, amelynek augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben. Az iskolaérettséget az óvoda igazolja le, de amennyiben kétség merülne fel ebben a kérdésben, nevelési tanácsadáson, illetve szakértői és rehabilitációs bizottság általi vizsgálaton kell részt vennie a gyermeknek. Ha azonban a tanácsadó vagy bizottság úgy ítéli meg, hogy a gyermeknek meg kell kezdenie a tanulmányait valamely közoktatási intézményben, még a szülő akarata ellenére is így kell történnie.

Az a gyermek, akinél a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig maradhat az óvodában, és ezt követően válik tankötelessé. Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban eléri, a kormányhivatal a szülő kérelmére szakértői bizottság véleménye alapján engedélyezheti, hogy a gyermek 6 éves kor előtt kezdje meg tankötelezettségének teljesítését.

A tankötelezettség befejeződésére vonatkozó új szabály szerint, a tankötelezettség a 16. életév betöltését követő napon megszűnik.

Kötelező lesz ősztől felmenő rendszerben az első és az ötödik évfolyamon a hittan és az erkölcstan tartárgyak közül választani.

Köznevelési Híd-programok indulnak, amelynek célja azon gyermekek nevelése, tanítása, akik nem jutottak be a középiskolába, illetve, akik az általános iskolát sem tudják befejezni. Őket sajátos tanítási módszerrel segítik, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váljanak.

Szeptembertől megváltoznak az ingyenes tankönyvek igénylésének feltételei. A köznevelési törvény 46. § (5) bekezdése rendelkezik arról, hogy 2013. szeptember 1-jétől az elsőtől a nyolcadik évfolyamig, továbbá a nemzetiségi nevelés-oktatásban és a gyógypedagógiai nevelés-oktatásban az állam biztosítja, hogy a tanuló számára a tankönyvek térítésmentesen álljanak rendelkezésre azzal, hogy a térítésmentes tankönyvellátást első alkalommal az első évfolyamra beiratkozott minden tanuló számára, ezt követően felmenő rendszerben kell biztosítani. E mellett az állam a tankönyvtörvény 8. § (4) bekezdés alapján továbbra is biztosítja rászorultsági alapon az ingyenes tankönyvellátást a köznevelési törvény ezen rendelkezése által még nem érintett évfolyamokon.


dr. Nyilas Anita

Kategóriák: Oktatás - Iskolakezdés, Munkajog - Munkaszerződés, Közlekedés

Címkék: munkabér, iskola, pedagógus

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2013. szeptember 9., (1596 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép