Ügyfélbeszámolók

Balesetveszélyes csatornafedél

Ügyfelünk 2016. decemberében egyik este, sötétben közlekedett gépjárműjével. Az út során az egyik utcában az aszfalt egy nagyobb szakasza egy csatornafedél körül fel volt bontva. A balesetveszélyes helyet nem kerítették el, illetve nem táblázták ki. Ügyfelünk gépjárműjével belehajtott a felbontott részbe, és a gépjárműben a baleset következtében körülbelül 60.000,- Ft összegű kár keletkezett. A csatornafedél környékén az aszfaltot egy építkező cég bontotta fel, akinek kötelessége lett volna a helyszín biztosításáról, kitáblázásáról, elkerítéséről gondoskodni. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Ki a gondatlan?

Ügyfelünk egy üzletközpontban vásárolt, ez idő alatt autóját a parkolóházban hagyta, gondolván, hogy ott biztonságban tudhatja a járgányt.

A teljes történet


Változások a munkajogban

2018. február 8.

Munkavállalóként gyakran halljuk, olvassuk, hogy újfent megváltozott a Munka törvénykönyve. Azért, hogy ne legyünk kiszolgáltatott helyzetben és szükség esetén alappal kiállhassunk igazunkért, fontos ismerni a ránk irányadó új rendelkezéseket. A 2018. január első napja dióhéjban a következő lényeges munkajogi változásokat hozta.

A korábbi szabályok szerint a munkavállalói képviselők körét az üzemi tanács tagja, az üzemi megbízott és a gazdasági társaság felügyelő bizottságának munkavállalói képviselője alkották. Újdonság, hogy a szakszervezeti tisztségviselő is jogosult a fenti titulusra, ami azért lényeges, hiszen például a munkaviszony jogellenes megszüntetése esetén, amennyiben a munkavállaló munkavállalói képviselőnek minősült, kérheti a munkaviszony helyreállítását.

Az újévtől a Munka törvénykönyve vonatkozó szabályai értelmében megváltozott munkaképességű munkavállalónak az a személy tekinthető,

Az újítás főként abból a szempontból bír jelentőséggel, hogy immár a megváltozott munkaképességű munkavállaló is jogosult 5 munkanap pótszabadságra.

Egyes munkavállalói csoportokra vonatkozóan a kormány különböző mértékű kötelező legkisebb munkabért és garantált bérminimumot állapíthat meg, a következő szempontok figyelembevételével.

 

Az újévtől a munkavállalót már nem csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely a testi alkatára, fejlettségére tekintettel számára megfelelő, hanem az egészségi állapotára is ügyelni szükséges. Ha ez utóbbiban -orvosi igazolással alátámasztott módon- romlás következik be, így korábbi munkakörében nem foglalkoztatható tovább, munkáltató köteles felajánlani számára egy másik, elfogadható munkakört. Ha ilyen nincs éppen, a munkavégzés alól fel kell menteni.

A változások kivétel nélkül a munkavállalóért vannak. Szükség esetén ne féljünk felhívni rá munkáltatónk figyelmét. Ha zárt ajtókba ütközünk, forduljunk a munkaügyi bírósághoz. Előtte azonban feltétlenül kérjük ki egy munkajogban jártas jogász véleményét.


dr. Sári Judit

Kategóriák: Munkajog

Címkék: munkabér, egészség, munkajog, speciális foglalkoztatás, változás, garantált bérminimum

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2018. február 8., (10 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép