Ügyfélbeszámolók

Lakásvásárlás - problémás kötbérfizetés

Csabai Zsuzsanna és párja, Bitvai Csaba

Az általunk kalkulált összeg 980 ezer Ft volt, a kivitelező azonban nem volt hajlandó 400 ezer Ft-nál többet fizetni, s ügyvédhez fordultak. Vettünk egy 5 lakásos társasházban egy lakást. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Végrehajtás mozgáskorlátozott ellen

Ügyfelünk autóját a végrehajtó lefoglalta a végrehajtási eljárásban, és kérte a gépjármű forgalomból történő kivonását. 

A teljes történet


Utazási költségtérítés – egy kihasználatlan állami segítség

2016. október 27.

Főleg azoknak a kórházaktól, egészségcentrumoktól távol élőknek jelentenek szemmel is látható segítséget az egészségbiztosítási törvény utazási költségtérítésre vonatkozó rendelkezései, akik életkoruk alapján nem jogosultak ingyenes utazásra. Kérdés, hogy mit tud az átlagember erről az anyagi segítségről, milyen arányban veszik igénybe az ellátottak. Aki esetleg most hall először erről a társadalombiztosítási pénzbeli támogatási formáról, annak mindenképpen érdemes ezt a cikket elolvasnia.

A járóbeteg-szakellátásra, a fekvőbeteg-gyógyintézetbe, továbbá gyógyászati ellátásra, rehabilitációra beutalt biztosítottat - illetve egyes esetekben az őt kísérő személyt is - utazási költségeihez támogatás illeti meg a törvény alapján. Persze ennek egyik feltétele, hogy a beteg betartsa az ésszerűségi szabályokat, ne az ország másik felébe utazzon az ellátásért, ha az közelebb is elérhető. Akinek sürgős okból, az egészségi állapota miatt kellett az utazást vállalnia, és ezért nem kapott beutalót, a hazatérés költségeire tarthat igényt. Nem csak a betegség kezelése jogosíthat valakit költségtérítésre, hanem a gyógyászati segédeszköz próbája és átvétele, szervezett szűrővizsgálaton való részvétel, gyermekek korai fejlesztését és nevelését nyújtó intézmény igénybevétele. Fontos azonban leszögezni, hogy a helyi (közigazgatási határon belüli) utazáshoz a törvény alapján nem igényelhető támogatás.

A támogatás érvényesítésének részletszabályait teljes terjedelmükben a 217/1997-es Korm. rendelet 11.§-ban olvashatók. Nem csak a tömegközlekedésre, hanem a személygépjárművel történő utazásra is vonatkozik a támogatás. Utóbbi azonban feltételezi, hogy a beutalásra jogosult orvos ennek indokoltságát az utazási utalványon feltüntetesse. A tömegközlekedést választók a lehetséges kedvezményeiket kötelesek igénybe venni és a legolcsóbb jegyet választani. A gépjárművel közlekedőket 21 forint illeti meg kilométerenként. A költségek utólagos érvényesítéséhez utazási utalványra, menetjegyre van szükség.

Aki utazási költségtérítési utalvány igénybevételére jogosult (pl. aki közgyógyellátásra jogosult), az az egészségbiztosítóval szerződést kötött közlekedési társaságok vonalain az utazási költségtérítési utalvánnyal díjfizetés nélkül utazhat. Ezt az utalványt csakis a háziorvos vagy a házi gyermekorvos állíthatja ki. Ennél a formánál ügyelni kell a megfelelő adminisztrációra, mivel ennek elmulasztása hat hónapos, átmeneti jogvesztéssel jár.

Budapest, 2016. 10. 13.


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Utazás

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép