Ügyfélbeszámolók

A kis ember és a nagy hal története

Votisky András

A szerviznél azt mondták, ők kárügyet a *** Biztosító esetében nem intéznek, nekem kell rendeznem, de nekik fizessem ki a teljes javítási költséget.

A teljes történet

Esettanulmányok

Kátyúkár vecsésen

Ügyfelünk 2016.02.19-én egy kátyúba hajtott Vecsésen. Az eset után egyből kihívta a rendőrséget a helyszínre, akik megfelelő módon dokumentálták a káreseményt. A káresemény helye szerint illetékes önkormányzat a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t nevezte meg, mint az adott terület közútfenntartóját. Ezek után felvettük a kapcsolatot a kártérítésre kötelezett féllel, vagyis Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel.

A teljes történet


Túró Ruditól Puskás Öcsiig - avagy készül a hungarikum törvény

2011. április 27.

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkészítette a hungarikumokról, magyar nemzeti értékekről és magyar nemzeti kincsekről szóló törvénytervezet.

A tervezetben meghatározásra kerülne a hungarikum, a magyar nemzeti kincs és a magyar nemzeti érték fogalma is. A tervezet értelmében új szervezek és intézményeket hoznának létre fenti célok érdekében.

A nemzeti értékek azonosítására a települési önkormányzat Települési Értéktár Bizottságot hozhatna létre, amely létrehozná a helyi értékek gyűjteményét és kezdeményezné a helyi értékek felvételét a Magyar Értéktárba. Létrejönne Megyei Értéktár Bizottság is, amely a megye területén azonosított helyi értékek összesítését végezné valamint az ebből kialakított listát megküldené a Magyar Értéktár Bizottságba.

A tervezet értelmében a hungarikum olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást. Ezt az értéket a létrehozandó Hungarikum Nemzeti Bizottság határozná majd meg.

A Hungarikum Nemzeti Bizottság által hungarikummá nyilvánított termékek lajstromát a Hungarikumok Nemzeti Gyűjteménye tartalmazná. A "hungarikum" megkülönböztető megjelölés pedig csak ezen termékek címkéjén használható majd a kereskedelmi forgalomban.

A tervek szerint a Hungarikum Nemzeti Bizottság egy olyan 13 fős szakmai testület lenne, melybe az Országgyűlés, a vidékfejlesztési, a gazdaságpolitikai, a kulturális és oktatási, illetve az önkormányzati miniszter, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia, a szabadalmi hivatal, valamint a határon túli szervezetek delegálhatnának tagokat. Elnöke a Vidékfejlesztési Miniszter lenne.

A fent szereplő szabályok azonban még csak a tervezet részét képezik, amelyet egyelőre még nem nyújtottak be a Parlament elé. Jelenleg a szakmai szervezetek, magánszemélyek és állami szervezetek véleményeit dolgozzák fel és építik be a tervezetbe.

 


dr. Tóth Hajnalka

Kategóriák: Polgári törvénykönyv - Szerződésjog, Fogyasztóvédelem - Garancia

Címkék: hungarikum, Hungarikum Nemzeti Bizottság

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2011. április 27., (2277 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép