Ügyfélbeszámolók

Lelkiismeretes segítség

Takács Lajos Zsolt, Csénye

Egyik délután munkahelyem udvaráról szerettem volna kiállni.... A kapubejárón ki kellett járnom, hogy körül tudjak nézni, közlekedik-e valaki a járdán, vagy az úttesten.

A teljes történet

Esettanulmányok

Garancia a garancia?

Ügyfelünk egy nagy bútoráruházban vásárolt 200.000, - Ft-értékben egy kanapét, amely 2 hét rendeltetésszerű használat után fesleni kezdett. Ügyfelünk hiába ment be az ügyfélszolgálati osztályra panaszt tenni, az eladó nem volt hajlandó eleget tenni jótállási kötelezettségének, jegyzőkönyvet ugyan felvett az ügyfél panaszáról, de 3 hónapon keresztül semmilyen intézkedés nem történt az ügyben. 

A teljes történet


Túró Ruditól Puskás Öcsiig - avagy készül a hungarikum törvény

2011. április 27.

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkészítette a hungarikumokról, magyar nemzeti értékekről és magyar nemzeti kincsekről szóló törvénytervezet.

A tervezetben meghatározásra kerülne a hungarikum, a magyar nemzeti kincs és a magyar nemzeti érték fogalma is. A tervezet értelmében új szervezek és intézményeket hoznának létre fenti célok érdekében.

A nemzeti értékek azonosítására a települési önkormányzat Települési Értéktár Bizottságot hozhatna létre, amely létrehozná a helyi értékek gyűjteményét és kezdeményezné a helyi értékek felvételét a Magyar Értéktárba. Létrejönne Megyei Értéktár Bizottság is, amely a megye területén azonosított helyi értékek összesítését végezné valamint az ebből kialakított listát megküldené a Magyar Értéktár Bizottságba.

A tervezet értelmében a hungarikum olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást. Ezt az értéket a létrehozandó Hungarikum Nemzeti Bizottság határozná majd meg.

A Hungarikum Nemzeti Bizottság által hungarikummá nyilvánított termékek lajstromát a Hungarikumok Nemzeti Gyűjteménye tartalmazná. A "hungarikum" megkülönböztető megjelölés pedig csak ezen termékek címkéjén használható majd a kereskedelmi forgalomban.

A tervek szerint a Hungarikum Nemzeti Bizottság egy olyan 13 fős szakmai testület lenne, melybe az Országgyűlés, a vidékfejlesztési, a gazdaságpolitikai, a kulturális és oktatási, illetve az önkormányzati miniszter, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia, a szabadalmi hivatal, valamint a határon túli szervezetek delegálhatnának tagokat. Elnöke a Vidékfejlesztési Miniszter lenne.

A fent szereplő szabályok azonban még csak a tervezet részét képezik, amelyet egyelőre még nem nyújtottak be a Parlament elé. Jelenleg a szakmai szervezetek, magánszemélyek és állami szervezetek véleményeit dolgozzák fel és építik be a tervezetbe.

 


dr. Tóth Hajnalka

Kategóriák: Polgári törvénykönyv - Szerződésjog, Fogyasztóvédelem - Garancia

Címkék: hungarikum, Hungarikum Nemzeti Bizottság

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2011. április 27., (2458 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép