Ügyfélbeszámolók

Két szakértői vélemény, egy káresemény

Ügyfelünk közúti közlekedési balesetet szenvedett. Autójában jelentős kára keletkezett. A biztosító kárszakértője által megállapított kárkori értéket azonban nem tartotta elfogadhatónak. Társaságunk javaslatára Ügyfelünk elkészíttetett egy magán szakvéleményt, a két eredmény között pedig közel 200.000,- Ft különbözet mutatkozott.

A teljes történet

Esettanulmányok

Félretájékoztatás miatti kár

Ügyfelünk balesetet okozott a gépkocsijával. A másik fél kárát, kb. 10 millió forintot (komoly személyi sérülés történt) azonban nem a saját biztosítója, hanem a MABISZ fizette ki, mivel az ügyfelünk saját biztosítója úgy nyilatkozott a károsultnak tévedésből, hogy ügyfelünknek nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítása.

A teljes történet


Társasházi közös költség, mi lesz veled?

2016. november 16.

Akik társasházban élnek, azoknak nem kell bemutatni a lakógyűlések semmihez sem fogható hangulatát, vagyis amit Dante talán méltatlanul hagyott ki a pokol leírásánál. Kicsinyes nézeteltérések, megmondó emberek, és démoni vagy annak vélt közös képviselők. A konfliktusok oka az esetek nagy részében a közös költség, érdemes hát ennek kicsit a hátterére nézni.

A társasházak saját döntési körébe tartozik, hogy a működésükhöz szükséges anyagi forrásokat miből teremtik elő. Nagyon sokféle közös költség merülhet fel, közös helyiségek takarítása, esetleges közüzemi díjak, szemétszállítás, közös biztosítás díja stb.

A közös költséget tipikusan a tulajdoni hányadok arányában fizetik a tulajdonosok. Nem érdemes megfeledkezni azonban arról a tényről, hogy a társasházak közös tulajdonú területein udvar, lépcsőház, padlás stb. szintén a felek közös tulajdona, ami eszmei hányadokban oszlik meg a tulajdonosok között. Érdemes tisztában lennünk ezzel a körülménnyel, hiszen maga a társasház is gyakorlatilag a tulajdonosok közössége. Fentiekből fakad, hogy rengeteg közös tulajdoni elem van, amiért közösen felelnek a tulajdonosok. Természetesen gyakoriak azok az esetek, amikor az előnyökből igen, de a hátrányokból nem szívesen veszik ki osztályrészüket a tulajdonosok, és elkezdik notóriusan hanyagolni a fizetést.

A közös költség összegét és annak tételeit a társasházi közgyűlés határozza meg, és a közös képviselő jogosítványait a behajtásra a társasházi alapító okirat, valamint a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza. Ilyenkor fontos tisztában lenni vele, hogy gyakorlatilag a közös képviselőt a társasházi lakók tudják felhatalmazni, hogy a nevükben eljárjon, akár ügyvédet bízzon meg a behajtással.

Korábban létező jogintézmény volt, hogy a társasházak jelzálogjogot tudtak bejelenteni az adós ingatlanára annak hozzájárulása nélkül, a társasház határozatával. Egy jogszabályi módosulást követően már csak végrehajtói okirat vagy tartozáselismerő nyilatkozat egyidejű csatolása mellett lehet ezt megtenni a földhivatalnál.

A jelzálogjog bejegyzés nehezülése mellett a klasszikus követeléskezelési műveletek maradnak meg a társasházak részére, fizetési felszólítás, fizetési meghagyásos eljárás, polgári per és végrehajtás. Újítás, hogy egyes önkormányzatok különböző szociális támogatások feltételéül szabják, hogy ne legyen közös költség hátralék. Tudunk tehát azzal is hatni az esetleges tartozókra, hogy elveszítik az önkormányzati segélyt.

Ha késedelmessé vált a tartozásunk igyekezzünk mihamarabb kiegyenlíteni, akár kössünk részletfizetési megállapodást a társasházzal. A költségek tovább nőnek nem csak a késedelmi kamat miatt, hanem az egyes eljárási cselekmények (végrehajtás, fizetési meghagyás) során. Sőt végső soron akár a lakhatási támogatás és több más önkormányzati támogatást is elveszíthetünk…


dr. Fodor Ádám

Kategóriák: Ingatlan, Polgári törvénykönyv

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép