Ügyfélbeszámolók

Ki a hibás?

Gémes Ferenc

Ez a büntetés a munkahelyem elvesztését jelentette volna, hiszen jogosítvány nélkül a munkáltatóm nyilván nem alkalmazott volna tovább!

A teljes történet

Esettanulmányok

Évekig tévhitben

Elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtásával (televízió, internet előfizetés) foglalkozó közismert multinacionális vállalat több ízben téves tájékoztatást nyújtott egy ügyfele részére a hűségidő tényleges tartamára vonatkozólag.

A teljes történet


Szabadság számítása közalkalmazottaknál

2017. december 14.

Aki egész életpályáját közalkalmazottként tölti, általában tisztában van azzal, hogy milyen szabályok szerint kell az éves szabadságot kiszámítani. Aki azonban újonnan kerül bele a közalkalmazotti létbe, meglepve tapasztalja a különbséget, ami korábbi munkaviszonyához képest mutatkozik.

A közalkalmazottakra ugyanis a Munka Törvénykönyvének rendelkezéseit a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben (Kjt-ben) foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. Márpedig az utóbbi törvény a szabadságokra speciális rendelkezéseket tartalmaz. A közalkalmazottakat is 20 nap alapszabadság illeti meg egy évben, de a pótszabadságokat nem az életkor alapján kell számolni, hanem a fizetési fokozat száma alapján. Például 5-ös fizetési fokozatban 5 nap pótszabadság jár.

 

További pótszabadság járhat, ha:

 

- a közalkalmazott bölcsődében, nevelési-oktatási és a pedagógiai szakszolgálati intézményben, a felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban nevelő, nevelő-oktató, oktató munkát, pedagógiai szakszolgálati tevékenységet végez. Ebben az esetben évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató nevelő, nevelő-oktató, oktató, illetőleg a neveléssel, oktatással, pedagógiai szakszolgálati tevékenységgel összefüggő munkára igénybe vehet.

- föld alatt állandó jelleggel dolgozó, illetve az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát töltő munkavállalót évenként öt munkanap pótszabadság illeti meg;

- jogszabályban meghatározott egészségkárosító kockázatok között eltöltött napi munkaidőtől függetlenül öt munkanap, legalább ötévnyi, ilyen munkahelyen eltöltött idő után pedig tíz munkanap pótszabadság jár;

- évenként öt munkanap pótszabadság jár a közalkalmazottnak, ha

Sajnos a közalkalmazotti törvény kifejezetten kimondja, hogy a közalkalmazottakra az életkor szerinti pótszabadság nem vonatkozik.

A szabadság kiadására már a hagyományos szabályok vonatkoznak, így a törvény értelmében a munkavállaló 7 napról dönthet, ennyit kell a munkavállaló kérésének megfelelően kiadni, mégpedig legfeljebb két részletben.

A többiről a munkáltató dönt a munkavállaló előzetes meghallgatása alapján, miközben arra kell figyelnie, hogy ellenkező megállapodás hiányában egy évben egyszer legyen 14 egybefüggő szabadság. Ennek a 14 napnak nem kell mindegyiknek szabadságnak lennie, hozzá lehet számítani a szabadnapot, munkaszüneti napot is.


dr. Gombolai Éva

Kategóriák: Munkajog - Szabadság

Címkék: szabadság, alkalmazotti jogviszony, pótszabadság, közalkalmazott

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. december 14., (40 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép