Ügyfélbeszámolók

A győztes meccs

Gerlai Árpád

A 2006-os labdarúgó világbajnokság egyik mérkőzését néztem meg a helyszínen, a müncheni stadionban. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Nincsenek korlátok

Ügyfelünk internet előfizetésével kapcsolatban jelezte panaszát, miszerint az adatátviteli sebesség nem éri el a reklámokban meghirdetett, és számára maximális sebességként jelzett nagyságot.

A teljes történet


Segítség! Eltűnt a rendszámtáblám!

2017. november 30.

Autóvezetőként belefuthatunk abba a kellemetlen helyzetbe, hogy a rendszámtáblánknak nyoma vész. Hiába keressük, nem kerül elő, így kénytelenek vagyunk azt pótolni. Na de hogyan? Kihez forduljunk, és mennyi pénzt vigyünk magunkkal az ügyintézéshez? Alábbi cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mindenekelőtt tegyünk rendőrségi feljelentést, hiszen nem tudhatjuk, bűncselekmény és egyben rendszámmal való visszaélés áldozatai vagyunk-e vagy sem. Így ha később ebből eredően bajba kerülnénk (például jogosulatlan úthasználat miatt fizetési felszólítást kapunk), az eltűnést alátámasztó rendőrségi jegyzőkönyvvel kimenthetjük magunkat.

A pótlás iránti kérelmünket a járási-fővárosi kerületi hivatalban tudjuk benyújtani, 12.300,- forint eljárási illeték megfizetésének igazolását követően. Vigyük magunkkal továbbá az elvesztésről, ellopásról kiállított rendőrségi jegyzőkönyvet is. A Nyilvántartó szerv gondoskodik a gyártótól való megrendelésről. Mindkét rendszám elvesztése esetén pedig vadonatúj rendszámot kap az autónk.

Az ügyintézés ideje körülbelül 3 hét. Felmerül a kérdés, hogy vajon ez idő alatt közlekedhetünk-e az autónkkal. A válasz abban az esetben igen, ha valamelyik rendszámtáblánk megmaradt. Ekkor az utángyártott rendszámtábla átadásáig, de legfeljebb 30 napig egy rendszámtáblával is lehet közlekedni.

Érdemes tudni azt is, hogy amint a közlekedési igazgatási hatóság értesül az eltűnt rendszám megtalálásáról, haladéktalanul gondoskodik a találás tényének nyilvántartásban történő feltüntetéséről.

Fontos továbbá, hogy nem engedélyezhető az elveszett, ellopott rendszámtábla utángyártása, ha a rendszámtábla másodízben, vagy ha két rendszámtábla egyszerre, esetleg pótkocsi rendszámtáblája tűnik el. Azzal pedig szintén számolnunk kell, hogy ha a hátsó rendszámunk lett oda, akkor az új rendszámtábla átvételét követően a műszaki érvényesítő címkét és a környezetvédelmi matricát is pótolnunk kell.

Összegezve tehát a fentieket, amint észleljük az eltűnést, a legjobb, ha rögtön értesítjük a rendőrséget. Hivatali időben pedig első utunk a kormányablakhoz vezessen. Ha az egyik rendszám megmaradt, a forgalomban történő közlekedéskor tartsuk magunknál az eltűnésről kiállított jegyzőkönyvet, melyet felmutathatunk egy hatósági ellenőrzés alkalmával.


dr. Sári Judit

Kategóriák: Közlekedés

Címkék: feljelentés, rendszám, autó

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. november 30., (10 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép