Ügyfélbeszámolók

Menyasszonyi ruha pánik

Menyasszony Ügyfelünk az esküvő előtt 3 héttel azzal a problémával fordult hozzánk, hogy a megrendelésre elkészített menyasszonyi ruhája nem az általa választott anyagból készült el, sőt a szín sem stimmelt. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Nyelvlógatva a sífelvonóig?

Ügyfelünk egy országos hálózattal rendelkező, nemzetközileg is elismert utazási irodában befizetett 2 fő részére egy síutat. A katalógus szerint, a választott szállás a sílifttől mindössze 150 m távolságra található. Ez azért volt elsődleges szempont ügyfelünk számára, mert felesége gyermeket várt és nem akartak minden nap hosszan gyalogolni a sífelszereléssel. 

A teljes történet


Rendőri igazoltatás - hol vannak a határok?

2017. április 3.

A közbiztonság kérdése örökzöld társalgási téma, és nemcsak a hétköznapokban, hanem a rendészeti- és jogtudományi életben is számtalan aspektusból tárgyalható. A mind nagyobb sajtófigyelemmel kísért erőszakos megnyilvánulások szerte a világban nyugtalanító részévé váltak a mindennapoknak. A rend őreire mindannyian számítunk, munkájuk nélkülözhetetlen a személyes biztonságérzet megőrzéséhez. Előfordulhat, hogy a törvény őrei is törvénytelenül járnak el, ezért az is nagyon fontos, hogy időről-időre felelevenítsük a jogszabályi kereteket.

A rendőrök egyik leggyakoribb intézkedési formája az igazoltatás. A rendőrségi törvény értelmében a rendőr a feladata ellátása során igazoltathatja azt, akinek a személyazonosságát valamely okból meg kell állapítania. Ennek természetesen az igazoltatott személy köteles eleget tenni. Gyakori kérdés, hogy vajon ilyenkor minden nálunk lévő iratot kötelesek vagyunk-e átadni a rendőrnek? A törvény értelmében nem, mivel a személyazonosságot - a személyi igazolványon túl - minden olyan hatósági igazolvány igazolja, amely tartalmazza a személyazonosításhoz szükséges adatokat. Az igazoltatott pedig kizárólag ezen okmányok egyikének - tehát nem az összesnek - a bemutatására kötelezhető (pl. útlevél, kártya formátumú vezetői engedély stb.).

Szintén rendszerint felmerülő kérdés, hogy ha nincs nálunk megfelelő irat, akkor vajon azonnal fizikai kényszer és bilincs jár? Nos, ilyet csakis akkor alkalmazhat a rendőr, ha az igazoltatott személy ki akarja vonni magát az intézkedés alól. Egyébként el kell kísérnünk a rendőrkapitányságra, ahol csakis addig tarthatnak benn, amíg a személyazonosság megállapítására sor nem került. Törvénysértő az indokolatlanul hosszú várakoztatás, továbbá az is, ha oktalanul további intézkedésekre kerül sor, pl. alkohol szondára, vérvételre.

A feleslegesen alkalmazott testi kényszer, a bilincs, a megalázó bánásmód, a személyi szabadságnak indokolatlanul  hosszú megvonása és az alaptalan további intézkedések az egyén alapjogait, egyszersmind személyiségi jogait sérthetik, úgy mint az emberi méltóság, személyes szabadság. Ezek megsértése azonban a formálódó új - erősen vitatható - bírói gyakorlat értelmében csak akkor alapoz meg sérelemdíjat, ha az elszenvedett hátrány kellően jelentős. Sajnos a kellemetlen, megalázó érzés nem feltétlenül áll arányban a kimutatható sérülésekkel. Sajnos úgy tűnik, afelé halad az ítélkezési gyakorlat, hogy a kismérvű, rövid időn belüli múlékony testi sérülések, kevésbé durva szóhasználat miatt senki nem fog sérelemdíjat kapni a jogsértő féltől, még ha bizonyítani is tudná ezek megvalósulását.


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Polgári törvénykönyv

Címkék: személyes adatok, rendőr, igazoltat, személyazonosság

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. április 3., (322 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép