Ügyfélbeszámolók

Kapok végkielégítést 7 év munkaviszony után?

Ügyfelünk 2010 óta állt alkalmazásban egy nagy multinacionális vállalatnál. Munkájára soha nem volt panasz, azonban a cég átszervezte tevékenységét, és a továbbiakban nem tudta foglalkoztatni Ügyfelünket, ezért felmondott neki.

A teljes történet

Esettanulmányok

Határozott munkaszerződés, határozatlan jövő?

Banki alkalmazott ügyfelünkkel határozott idejű munkaszerződést íratott alá munkáltatója. Ügyfelünk kiszolgáltatott helyzetben volt, mivel egyedül nevelte gyermekét. A határozott idő lejártára ígéretet kapott a hosszabbításra.

A teljes történet


Ön szerint ki kaphatja meg az adatait?

2018. február 5.

Állampolgárként többször szembesülhetünk azzal, hogy lakcímünkre, akár kormányzati céllal, akár statisztikai céllal levelek, megkeresések érkeznek. Amennyiben azonban valaki nem szeretne ilyen megkereséseket kapni, akkor megvan a törvényes lehetősége arra, hogy az ilyen megkeresések teljesítésére a hozzájárulását visszavonja. Ennek jogi hátteréről adunk most tájékoztatást.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról a 1992. évi LXVI. törvény rendelkezik. Eszerint, az állampolgárok adatai kapcsán csak a törvényben meghatározott esetekben szolgáltatható ki meghatározott adat.

Kevesen tudják, hogy az állampolgárok neve, lakcíme, értesítési címének adatai kiadhatóak a kérelmező jogának, vagy jogos érdekének érvényesítése érdekében (például ha ez egy végrehajtási eljárás megindításához szükséges). Kiadható továbbá tudományos kutatás, közvélemény- és piac kutatás céljából, illetve közvetlen üzletszerzés, azaz direkt marketing célját szolgáló lista összeállításához.

Fontos kitétel, hogy a hatóság még a fenti adatokat sem szolgáltathatja ki, amennyiben a felhasználás célját és jogalapját a kérelmező nem igazolja.

Ugyanakkor sokakat idegesíthetnek a fenti körbe tartozó megkeresések, postai küldemények. Ebben az esetben az érintett állampolgárnak lehetősége van arra, hogy vagy elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül, vagy személyesen a kormányhivatalnál megtiltsa, hogy a fenti célok érdekében az adatait kiadja a nyilvántartás.

Ugyanis a fenti törvény értelmében, az adatigénylésre vonatkozó kérelmet meg kell tagadni, ha az adatok kiadását az állampolgár letiltotta, kivéve, ha az érintett adat kiszolgáltatására eseti engedélyt adott. Akkor is meg kell tagadni az adatszolgáltatást, ha a kérelmező nem igazolta az adat felhasználásának célját, vagy a megjelölt cél nem érinti a kérelmező jogát, jogos érdekét, illetve ha az érintett állampolgár személyiségi jogát sérti. Nem lehet továbbá az újszülött adatait kiadni akkor sem, ha a nyilvántartásban vételt követően 90 nap még nem telt el.

Tehát, amennyiben szeretnénk megóvni magunkat a kéretlen postai küldeményektől, megkeresésektől, akkor érdemes az általános letiltás iránt intézkedni. Figyelem! Ez az intézkedés azonban nem akadályozza azt meg, hogy amennyiben ez például hatósági oldalról szükséges, akkor más hatóság részéről az eljáráshoz szükséges adatok ne legyenek lekérhetőek.


dr. Burján Zsuzsanna

Kategóriák: Polgári törvénykönyv

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép