Ügyfélbeszámolók

Jár nekem a garantált bérminimum

Ügyfelünk autóbuszvezetőként dolgozik egy vidéki önkormányzatnál hosszú évek óta. Az önkormányzat 2017-től kezdődően nem akarta megfizetni Ügyfelünknek a garantált bérminimum emelt összegét, mivel Ügyfelünk saját maga nem tudta alátámasztani, hogy mi alapján jogosult ezen járandóságra. Ekkor Társaságunkhoz fordult és felvilágosítást kért.

A teljes történet

Esettanulmányok

Parkolással kapcsolatos jogi eset

Ügyfelünk parkoló gépjárművét elszállították és vele szemben egyidejűleg szabálysértési eljárást indítottak.

A teljes történet


Női esélyek II. – A diszkrimináció fajtái

2017. február 6.

Az esélyegyenlőségi törvény szerint valamennyi természetes személlyel tisztelettel, körültekintéssel, és az egyéni szempontok azonos mértékű figyelembevételével kell eljárni. Legyen szó munkavégzésről, vállalkozás indításáról, vagy akár valamilyen szolgáltatáshoz vagy áruhoz való hozzájutáshoz, nemi alapon közvetlenül és közvetetten is tilos a megkülönböztetés.

Alaptörvény és Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény egyaránt tiltja a nemi alapon való megkülönböztetést. Ez utóbbi jogszabály közvetlen diszkriminációnak minősíti még a családi állapot, életkor, anyaság, terhesség vagy részmunkaidős foglalkoztatás miatti különbségtételt is, mert ezek a legtöbb esetben ugyancsak a női nem esélyeit nehezítik. A nők számára ma még sajnos mindennaposak az életkorra, családi állapotra és ezáltal a tervezett  gyerekvállalásra vonatkozó indiszkrét és egyben jogellenes kérdések, melyek a férfiakkal szemben való érvényesülésüket nehezítik. Nőként érdemes tudni, és a környezetünkben is tudatosítani, mi az, ami megengedhető magatartás és mi az, ami már diszkriminációt valósít meg és jogunk van felszólalni ellene.

 A törvény a diszkrimináció fajtáit a következő kategóriákba sorolja: közvetlen hátrányos megkülönböztetés, közvetett hátrányos megkülönböztetés, zaklatás, a jogellenes elkülönítés, megtorlás, valamint az ezekre adott utasítás.

Közvetlen diszkriminációnak az minősül, ha egy nő pusztán azért részesül kedvezőtlenebb bánásmódban vagy esik el egy lehetőségtől, mert nő, szemben a vele összehasonlítható helyzetben levő férfitól. Amennyiben van igazolható, ésszerű indok, a megkülönböztetés nem diszkriminatív. A törvény az Európai Bíróság gyakorlatával (Kalanke-eset, H. Marschall és a Land Nordrhein-Westfalen ügy) összhangban csak a nők hátrányos megkülönböztetését tiltja, de nem teszi kötelező az összehasonlítható helyzetben lévők közül a nők feltétlen előnyben részesítését, mert ezzel a férfiakat diszkriminálná a szabályozás.

Közvetett hátrányos megkülönböztetésnek minősül az a közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek nem tűnő, látszólag az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő rendelkezés, ami azonban végső soron a nőket nagyobb arányban hátrányosabb helyzetbe hozza, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben lévő személy lenne. Ilyen lehet a várandós munkavállalók kizárása a támogatott képzésekhez való hozzájutásból, vagy olyan pályázati feltétel, ami összefüggően fennálló több év munkaviszonyt igényel. Ezekben az esetben ugyanis a megnevezett feltétel közvetetten egy, a törvény által védett tulajdonságokkal pontosan meghatározható csoportot jelöl.

A cikksorozat utolsó részében a diszkrimináció további fajtái, a zaklatás, szexuális zaklatás, jogellenes elkülönítés, megtorlás, valamint a diszkrimináció alkalmazására adott utasítás kerülnek bemutatásra.


dr. Kroh Anita

Kategóriák: Polgári törvénykönyv

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. február 6., (51 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép