Ügyfélbeszámolók

A D.A.S.-nek híre van

Belényesi Lívia, Pécs

Alig három perce álltunk, amikor egy autó egy időközben megüresedő helyre bekanyarodva, majd onnan kitolatva próbált megfordulni az igen szűk helyen.

A teljes történet

Esettanulmányok

Munkabér visszafizetése

Hazánkban sajnos gyakran előfordul, hogy a munkáltatók rendszertelenül, követhetetlen módon és összegben utalják át a munkavállalók részére a munkabért. Kérdésként merül fel, hogy mit tehetünk, ha egy ilyen esetben a munkáltató utólagosan követeli tőlünk az általa teljesített túlfizetést. 

A teljes történet


Munkavégzés tartózkodási engedéllyel

Ügyfelünk házastársa évek óta összevont tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Az ilyen típusú engedély jogosultja, harmadik országbeli állampolgárként, egyszerre jogosult Magyarország területén meghatározott foglalkoztatóval foglalkoztatási jogviszonyt létesíteni, és Magyarország területén tartózkodni.

Az engedély érvényessége a lejárat napjához közeledett, ezért Ügyfelünk határidőn belüli kérelmet nyújtott be, az illetékes hatóságnál. Mivel a hatóság a korábbi engedély lejártának napját megelőzően nem tudta kibocsátani az új összetett engedélyt, egy igazolást állított ki Ügyfelünk részére.

Ügyfelünk munkáltatója az igazolást nem akarta elfogadni és közölte, hogy amennyiben a korábbi összetett engedély lejártának napját követő napon nem lép hatályba az új összetett engedély, úgy azonnali hatállyal meg fogják szűntetni a munkaviszonyát. A munkáltató álláspontja az volt, hogy az igazolás nem pótolja az összetett engedélyt, így a társaság pusztán az igazolás alapján nem tudja Ügyfelünket jogszerűen foglalkoztatni. Ügyfelünk ekkor társaságunkhoz fordult segítségért.

A körülmények kivizsgálását követően megállapítottuk, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezések kifejezetten rögzítik, hogy a hatóság a kérelem benyújtásáról, a benyújtással egyidejűleg igazolást ad ki. Ez a dokumentum az állandó tartózkodási engedély kiállításáig tanúsítja a harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtag foglalkoztatási és tartózkodási jogát. A kérdésben állásfoglalást készítettünk, melyet Ügyfelünk megküldött a munkáltatója részére. A munkáltató még aznap, írásban visszavonta korábbi kijelentését és Ügyfelünk a mai napig is a társaságnál dolgozik.


Kategóriák: Munkajog, Polgári törvénykönyv

Tovább az Ügyfélbeszámolók oldalra

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép