Ügyfélbeszámolók

Használhatatlan a porszívó? Visszacserélné?

Ügyfelünk porszívót vásárolt. A vásárlást követően 3-5 alkalommal használta azt, amikor a porszívó teljesítménye a töredékére esett vissza. Ügyfelünk az adott háztartási gépet rendeltetésszerűen használta, ennek ellenére az eladó nem akarta helyreállítani az adott termékhibát.

A teljes történet

Esettanulmányok

Jogtalan levonás a fizetésből

Ügyfelünket munkáltatója gépkocsivezető munkakörben alkalmazza. Az ügyfél gondatlan közúti balesetet okozott. 

A teljes történet


Minimálbér emelés – Negatív hatása is lehet?

2018. január 22.

2018. január 01-től ismételten nőtt a kötelező legkisebb munkabér (bruttó 138 000,- Ft) és a garantált bérminimum (180 500,- Ft) összege az erre vonatkozó jogszabály alapján. Bár ez örvendetes változás számos munkavállaló számára, a minimálbér emelése ugyanakkor hátrányt jelenthet annak a munkavállalónak, akinek károkozásért kell helytállnia munkáltatója felé.

A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. A kártérítési felelősség mértéke azonban korlátozott abban az esetben, ha a munkavállaló magatartása nem volt szándékos vagy súlyosan gondatlan. A törvényi korlát - hacsak kollektív szerződés eltérően nem rendelkezik - a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összege, akkor is, ha a tényleges kár összege ennél nagyobb. A minimálbér emelése értelemszerűen a kártérítési limit felső határát is kitolja abban az esetben, ha a munkavállaló hivatalosan a minimálbérnek megfelelő összeget keresi. Abban az esetben tehát, ha a munkavállaló figyelmetlensége vagyoni hátránnyal jár az őt foglalkoztató személy vagy cég számára, akkor jelenleg már bruttó 520 ezer forint bér számít a kártérítés felső határának.

Egy más aspektusból is érdemes a kártérítés témáját érinteni, ez pedig a munkáltatói fizetési felszólítás. A munkáltató a munkavállalóval szemben a munkaviszonnyal összefüggő és a kötelező legkisebb munkabér háromszorosának összegét meg nem haladó igényét fizetési felszólítással is érvényesítheti, amit írásba kell foglalni. Ha ezt a munkavállaló átveszi, és nem támadja meg 30 napon belül a bíróságon, akkor a munkáltató egyoldalú döntése - amely lehet akár igazságtalan, jogszerűtlen is - többé nem vitatható, és végrehajthatóvá válik. Január 01-től tehát csaknem bruttó 400 ezer forint munkabér erejéig egyoldalú kártérítési felszólítással is élhet a munkáltató. Ez az összeg a hazai átlagkereseteket alapul véve a munkavállalók többségét érzékenyen érintő, jelentős összegnek számít. A jogintézmény nem új, ám a minimálbér emelésével ennek jelentősége is egyre növekszik.


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Munkajog - Munkabér

Címkék: munkabér, munkavállaló, kártérítés, kártérítési felelősség, bérminimum, minimálbér

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2018. január 22., (27 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép