Ügyfélbeszámolók

Sérült mikrohullámú sütő

Ügyfelünk interneten keresztül mikrohullámú sütőt vásárolt egy nagy internetes áruházból. A terméket futárszolgálattal szállították ki. A termék csomagolásának kibontása után észlelte, hogy a sütő oldallemeze benyomódott, annak kerete is deformálódott. Ügyfelünk nem kívánta használni a hibás terméket, ezért megkereste az eladót és a futárszolgálatot is, azonban mindkét helyen elutasították igényét.

A teljes történet

Esettanulmányok

Áramingadozási problémák

Ügyfelünk azzal a problémával fordult hozzánk, hogy az általa vásárolt garanciális mosógép már harmadik alkalommal romlott el. 

A teljes történet


Mikor igényelhetünk zöld rendszámot?

2016. január 28.

2015. augusztus 1. napján lépett hatályba a jogszabályi rendelkezés, amely bevezette a zöld rendszám kiadásának lehetőségét bizonyos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos gépjárművek vonatkozásában. Azt, hogy pontosan mely járművek tartoznak ebbe a kategóriába a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. KöHÉM rendelet rendelkezik.

A rendelet alkalmazásában környezetkímélő gépkocsi: az elektromos gépkocsi, továbbá a nulla emissziós gépkocsi. A rendelet alkalmazásában elektromos gépkocsi:

a) a tisztán elektromos gépkocsi (5E környezetvédelmi osztály);

b) a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely hatótávolsága legalább 25 km, ami azt jelenti, hogy legalább ennyit képes elektromos üzemben megtenni (5P környezetvédelmi osztály);

c) a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amely hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).

d) egyéb nulla emissziós gépkocsi, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki  légszennyező anyagot (5Z környezetvédelmi osztály).

A zöld rendszámot a fentiekben felsorolt műszaki feltételeknek megfelelő járművekre vonatkozóan lehet igényelni az okmányirodától. A zöld rendszám használatához számos kedvezményt biztosít a jogi szabályozás. Többek között a környezetkímélő gépkocsi üzembentartói mentesülnek a gépjárműadó és a cégautó-adó megfizetésének kötelezettsége alól. Ugyanúgy kedvezményt élvez a zöld rendszámmal rendelkező gépjármű vásárlója is, hiszen a feltételeknek megfelelő gépjármű adásvétele esetén mentesül a vagyonszerzési illeték megfizetés alól. Továbbá jelentős kedvezmény az is, hogy a fővárosi közgyűlés a parkolást szabályozó rendeletében az egyes kerületi önkormányzatok részére lehetőséget biztosít arra vonatkozóan, hogy a parkolást is díjmentesen biztosítsák a zöld rendszámú járműveknek választásuk szerint.

Amint az látható a jogszabályi környezet számos módon igyekszik támogatni a környezetkímélő járművek használatának elterjedését, amelynek elsősorban az a célja, hogy társadalmunkat a környezettudatos közlekedés felé orientálja. Tény, hogy ezen gépjárművek árai egyelőre elég magasnak  bizonyulnak, azonban hosszú távon különös tekintettel az üzemanyag árak emelkedésére, valamint arra, hogy az elektromos járművek töltése díjmentes, mindenképpen kifizetődőnek minősül használatuk. 


dr. Fekete Klaudia

Kategóriák: Közlekedés, Adózás - Illetékfizetés, Közlekedés - Parkolás

Címkék: környezetvédelem, közlekedés, parkolás, adó, elektromos gépjármű

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2016. január 28., (724 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép