Ügyfélbeszámolók

Balesetveszélyes csatornafedél

Ügyfelünk 2016. decemberében egyik este, sötétben közlekedett gépjárműjével. Az út során az egyik utcában az aszfalt egy nagyobb szakasza egy csatornafedél körül fel volt bontva. A balesetveszélyes helyet nem kerítették el, illetve nem táblázták ki. Ügyfelünk gépjárműjével belehajtott a felbontott részbe, és a gépjárműben a baleset következtében körülbelül 60.000,- Ft összegű kár keletkezett. A csatornafedél környékén az aszfaltot egy építkező cég bontotta fel, akinek kötelessége lett volna a helyszín biztosításáról, kitáblázásáról, elkerítéséről gondoskodni. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Hibás teljesítés: 3 év alatt 24-szer a szervizben az autó

Ügyfelünk vásárolt egy vadonatúj gépjárművet 4 millió forintért úgy, hogy a kereskedés beszereltetett egy gyári rablásgátló berendezést is.

A teljes történet


Mikor igényelhetünk zöld rendszámot?

2016. január 28.

2015. augusztus 1. napján lépett hatályba a jogszabályi rendelkezés, amely bevezette a zöld rendszám kiadásának lehetőségét bizonyos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos gépjárművek vonatkozásában. Azt, hogy pontosan mely járművek tartoznak ebbe a kategóriába a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. KöHÉM rendelet rendelkezik.

A rendelet alkalmazásában környezetkímélő gépkocsi: az elektromos gépkocsi, továbbá a nulla emissziós gépkocsi. A rendelet alkalmazásában elektromos gépkocsi:

a) a tisztán elektromos gépkocsi (5E környezetvédelmi osztály);

b) a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely hatótávolsága legalább 25 km, ami azt jelenti, hogy legalább ennyit képes elektromos üzemben megtenni (5P környezetvédelmi osztály);

c) a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amely hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).

d) egyéb nulla emissziós gépkocsi, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki  légszennyező anyagot (5Z környezetvédelmi osztály).

A zöld rendszámot a fentiekben felsorolt műszaki feltételeknek megfelelő járművekre vonatkozóan lehet igényelni az okmányirodától. A zöld rendszám használatához számos kedvezményt biztosít a jogi szabályozás. Többek között a környezetkímélő gépkocsi üzembentartói mentesülnek a gépjárműadó és a cégautó-adó megfizetésének kötelezettsége alól. Ugyanúgy kedvezményt élvez a zöld rendszámmal rendelkező gépjármű vásárlója is, hiszen a feltételeknek megfelelő gépjármű adásvétele esetén mentesül a vagyonszerzési illeték megfizetés alól. Továbbá jelentős kedvezmény az is, hogy a fővárosi közgyűlés a parkolást szabályozó rendeletében az egyes kerületi önkormányzatok részére lehetőséget biztosít arra vonatkozóan, hogy a parkolást is díjmentesen biztosítsák a zöld rendszámú járműveknek választásuk szerint.

Amint az látható a jogszabályi környezet számos módon igyekszik támogatni a környezetkímélő járművek használatának elterjedését, amelynek elsősorban az a célja, hogy társadalmunkat a környezettudatos közlekedés felé orientálja. Tény, hogy ezen gépjárművek árai egyelőre elég magasnak  bizonyulnak, azonban hosszú távon különös tekintettel az üzemanyag árak emelkedésére, valamint arra, hogy az elektromos járművek töltése díjmentes, mindenképpen kifizetődőnek minősül használatuk. 


dr. Fekete Klaudia

Kategóriák: Közlekedés, Adózás - Illetékfizetés, Közlekedés - Parkolás

Címkék: környezetvédelem, közlekedés, parkolás, adó, elektromos gépjármű

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2016. január 28., (603 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép