Ügyfélbeszámolók

Önnek fizetett már légitársaság?

Ügyfelünk Budapestre induló repülőjárata késett, majd a járatot törölték. Ügyfelünk számára ellátást és szállást is biztosított a légitársaság. Az irányadó uniós rendelet alapján Ügyfelünknek további 600 euró összegű kártérítés is járt volna, amit a légitársaság nem térített meg. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Képernyő előtt – „jogos” a szemüveg

Ügyfelünk közalkalmazottként dolgozik és munkáltatójánál igényelte a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet szerinti szemüveg költségtérítést. 

A teljes történet


Mikor és ki jogosult árvaellátásra?

2017. május 8.

Előző cikkünkben az özvegyi nyugdíjra vonatkozó szabályozásról, a jogosultság feltételeiről, mértékéről, valamint az ellátás megszüntetésének eseteiről írtunk. Cikksorozatunkat folytatva továbbra is a hozzátartozói nyugellátásokról írunk, vagyis arról, hogy milyen ellátások illetik meg azokat, akik valamelyik hozzátartozójukat, elsősorban férjüket, feleségüket, szüleiket, vagy gyermekeiket elveszítik.

Sorban következő jogosultságként az árvaellátásra vonatkozó szabályozást ismertetjük. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény alapján árvaellátásra az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy gyermekének, örökbe fogadott gyermekének, meghatározott feltételek esetén nevelt gyermekének, testvérének, unokájának járó ellátás.

 

Árvaellátás jár a testvérnek és az unokának (ideértve a dédunokát és ükunokát is) is, ha őt az elhunyt saját háztartásában eltartotta, és a gyermeknek tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs. Az árvaellátás - a jogosultsági feltételek megléte esetén - legkorábban az említett személy halála napjától kezdődően a gyermek 16. életévének betöltése napjáig jár. Amennyiben a gyermek oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a 25. életév betöltéséig jár.

 

A szabályozás szerint abban az esetben, ha a jogosultság megszűnése előtt a gyermek megváltozott munkaképességűvé válik, ennek tartamára az árvaellátás életkorra tekintet nélkül megilleti. Nagyon fontos, hogy a törvény alapján nem érinti az árvaellátásra jogosultságot, ha a gyermek- vagy életben maradt szülője házasságot köt, vagy örökbe fogadják.

 

Iskolai tanulmányok címén azt a gyermeket is megilleti az árvaellátás, aki

a.) betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága miatt tanulmányait magántanulóként végzi,

b.) huszonöt évesnél fiatalabb és a felnőttoktatás keretében folytat tanulmányokat.

 

Az árvaellátás gyermekenként annak a nyugdíjnak a 30%-a, ami az elhunytat öregségi nyugdíjként halála időpontjában megillette, vagy megillette volna. A nyugdíj 60%-a jár árvaellátásként annak a gyermeknek,

a.) akinek mindkét szülője elhunyt,

b.) akinek életben lévő szülője megváltozott munkaképességű.

Ha a gyermek mindkét szülője után jogosult az árvaellátásra, azt az árvaellátást kell folyósítani, amelynek összege számára előnyösebb.

 

Az ellátást a jogosultak a lakóhelyük szerint illetékes járási hivatalnál tudják, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon megigényelni. Természetesen ez az ellátás nem pótolja egy gyermek számára az érzelmi veszteséget, amit egy szülő hiánya okoz, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a jogosultak éljenek ezzel a lehetőséggel, mert az életben való boldogulásukat, tanulmányaik folytatását egy kicsit könnyebbé, lehetővé teszi. 


dr. Fekete Klaudia

Kategóriák: Társadalombiztosítás

Címkék: nyugdíj, árvaellátás, nyugellátás

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. május 8., (259 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép