Ügyfélbeszámolók

Használhatatlan a porszívó? Visszacserélné?

Ügyfelünk porszívót vásárolt. A vásárlást követően 3-5 alkalommal használta azt, amikor a porszívó teljesítménye a töredékére esett vissza. Ügyfelünk az adott háztartási gépet rendeltetésszerűen használta, ennek ellenére az eladó nem akarta helyreállítani az adott termékhibát.

A teljes történet

Esettanulmányok

Nem fizet a biztosító 2.

Ügyfelünk azzal a problémával kereste fel Társaságunkat, hogy kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján fennálló kárigényének megtérítését a károkozó biztosítója arra hivatkozással, hogy Ügyfelünk járműjének szélvédője és ködlámpája a felvázolt módon nem törhetett be, elutasította. 

A teljes történet


Mi az az elbirtoklás és mikor következik be?

2017. március 16.

A jogi szabályozás az ingó és ingatlan vagyon tulajdonjogának megszerzését, szigorú szabályokhoz köti. A tulajdonszerzési módok közül a legközismertebb az adásvételi szerződés megkötése és az ajándékozás útján történő vagyonszerzés. Ezek mellett számos más módja is van azonban annak, hogy egy dolog tulajdonjogát megszerezzük. Jelen cikkünk célja az egyik ilyen szerzésmód, nevezetesen az elbirtoklásra vonatkozó jogi szabályozás bemutatása.

A 2013. évi Polgári Törvénykönyv alapján elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot ingatlan esetén tizenöt, ingó dolog esetén tíz éven át sajátjaként szakadatlanul birtokolja.  Az elbirtoklásra vonatkozó általános szabályok szerint birtokolható el egy dolog tulajdoni hányada is. Az elbirtoklás elsősorban azon a jogalkotói megfontoláson alapszik, hogy aki a tulajdonjogával hosszabb ideig nem él, az kevésbé érdemel védelmet, mert a közömbössége arra utal, hogy nem akarja használni az adott dolgot, emellett hosszú idő elteltével a tulajdonjog bizonyítását is nehézzé teszi az, ha valaki nem gyakorolja azt. Az elbirtoklás feltételeként a törvény megköveteli, hogy a dolgot az adott személy a sajátjaként birtokolja. Sajátjaként nemcsak az birtokol, aki a dolog tulajdonosának hiszi magát, hanem az is, aki tudja, hogy a dolog másé, de a saját birtoklását másnak tekinti.

Nagyon fontos, hogy az új birtokos saját elbirtoklásának idejéhez hozzászámíthatja azt az időt, amely jogelődjének birtoklása idején már elbirtoklási időnek minősült. Ez azt jelenti, hogy az örökös az elhunyt általi elbirtoklási idő részét hozzászámíthatja a saját elbirtoklási idejéhez, mind az ingó vagyontárgy, mind ingatlan vonatkozásában.

A törvény bizonyos esetekben kizárja az elbirtoklás útján történő tulajdonszerzést. Kizárt például, ha valaki bűncselekménnyel vagy egyébként erőszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához. Kizárt továbbá az ingatlan tulajdonjogának elbirtoklása, ha az elbirtoklás feltételei a föld egy részére vonatkozóan állnak fenn, és a föld nem osztható meg.

Jelentős, a tulajdonost védő szabály az, hogy ha menthető okból nincs abban a helyzetben, hogy tulajdonosi jogait gyakorolhassa, az akadály megszűnésétől számított egy évig az elbirtoklás akkor sem következik be, ha egyébként az elbirtoklási idő már eltelt vagy abból egy évnél kevesebb volna hátra.

A törvény alapján az elbirtoklás megszakad, ha

- a tulajdonos a dolog kiadása iránti követelését bírósági úton érvényesíti;

- a tulajdonos a dologgal kapcsolatban tulajdonosi jogát gyakorolja; vagy

- a birtokos a birtokot akaratán kívül elveszti, és azt egy éven belül nem szerzi vissza, vagy egy éven belül nem kéri a bíróságnál, hogy a dolog újabb birtokosa a dolgot adja vissza. Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy amennyiben az elbirtoklás megszakad, a birtoklásnak addig eltelt ideje nem vehető figyelembe, és az elbirtoklás a megszakadást okozó körülmény elmúltával újból kezdődik.


dr. Fekete Klaudia

Kategóriák: Polgári törvénykönyv

Címkék: ptk, elbirtoklás, Polgári Törvénykönyv

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. március 16., (312 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép