Ügyfélbeszámolók

Tönkrement horvát nyaralás

Zádor József, Debrecen

2004 júliusában horvátországi nyaralásunk alkalmával közlekedési balesetet szenvedtünk, önhibánkon kívül. Keletkezett kárunkat semmilyen biztosító nem vállalta.

A teljes történet

Esettanulmányok

Óvatosan a rendkívüli felmondással!

Ügyfelünk munkaviszonyát munkáltatója azonnali hatályú rendkívüli felmondás útján megszüntette és részére a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos iratokat átadta.

A teljes történet


Megtarthatjuk-e a bank automatában talált pénzt?

2017. március 6.

Nem túl gyakori jelenség, hogy az ATM-ben pénzt találjunk. Mit érdemes tennünk, ha az élet mégis ilyen helyzet elé állít bennünket? Vagyis eltehetjük-e nyugodt szívvel a talált bankjegyeket? Alábbi cikkünkből választ kap a kérdésre. 

A címet elolvasva, a felelet talán sokak szerint egy határozott igen lesz. „Milyen figyelmetlen, aki pont a pénzt hagyja ott.” „Körültekintőbbnek kellett volna lennie.” Vagy.  „Biztos csak az automata hibásodott meg.” Mondhatják.  A jog célja azonban az igazság, az igazságosság elérése. Emiatt a találással való tulajdonszerzés azon a feltevésen alapul, hogy a korábbi tulajdonos belenyugodott a dolog elvesztésébe és nem is törekszik annak visszaszerzésére. Így ha a talált dolog pénz, ez a teória elvethető és a találónak lehetőségeihez mérten meg kell tennie mindent annak érdekében, hogy a bankjegyek visszajussanak tulajdonosukhoz.

De mit is tegyen a találó?

Ha nyilvánvaló, hogy a pénzt a sorban előttünk álló felejtette a gépben, nyomban jelezzük felé. Siessünk utána és adjuk át neki a gépben felejtett bankókat. Ha pedig nem ennyire egyértelmű a helyzet, haladéktalanul értesítsük a pénzintézetet. Lehetőségeinkhez mérten helyben, vagy az automatán feltüntetett telefonszámon. Akkor is példaértékűen járunk el, ha a talált dolgot a jegyzőnek adjuk át, vagy a rendőrségnek.

Fontos, hogy találóként a mi érdekünk is, hogy a jogszabályoknak megfelelően járjunk el. Hiszen ha szó nélkül zsebre tesszük a pénzt, lopást követünk el.

A témához szorosan kapcsolódik a Polgári Törvénykönyvben említett azon eset, amikor „a közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén” találunk valamilyen dolgot. Ekkor azt kell tennünk, hogy a talált tárgyat átadjuk az üzemeltető alkalmazottjának. Például ha egy menetrendszerinti autóbuszon találunk valamit, azt adjuk át a járművezetőnek.

Összegezve a fentieket, ha pénzre vagy egyéb dologra lelünk, meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy az visszajusson tulajdonosához. Máskülönben bűncselekmény elkövetőjévé válunk. Egy kis szerencsével pedig az elhagyó találódíjjal jutalmaz minket, ezzel értékelve nemes cselekedetünket. 


dr. Sári Judit

Kategóriák: Polgári törvénykönyv

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. március 6., (18 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép